Hoogleraar Marco Fraaije ontvangt NWO Perspectief-financiering voor biotechnologisch onderzoek

Hoogleraar Marco Fraaije van het Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute ( GBB ) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat samenwerken in een consortium dat de ontwikkeling van micro-organismen voor industriële toepassingen gaat onderzoeken. Het project wordt gecoördineerd door Wageningen Universiteit en heeft een NWO Perspectief subsidie van 4,25 miljoen euro ontvangen.
Zesentwintig partners, waaronder universiteiten, maatschappelijke organisaties en bedrijven, nemen deel aan het project. Prof. Marco Fraaije leidt de Groningse onderzoeksgroep en ontvangt 420.000 euro om geschikte enzymen te zoeken en te ontwikkelen voor de fermentatieve productie van smaakstoffen en chemische bouwstenen.
Betere biologische fabrieken
In het project 'INDUSTRIOPHILE: tailored and robust cell-factories for the next-generation Industrial Biotechnology' gaat het consortium onderzoek doen naar de ontwikkeling van micro-organismen voor industriële toepassingen. Ze zullen een gistsoort en twee bacteriestammen aanpassen om efficiënt en kosteneffectief bioplastics, geur- en smaakstoffen en plantaardige olievervangers zoals palm- en zonnebloemolie te produceren.
Marco Fraaije
In 2018 ontving Fraaije tijdens het International Congress on Biocatalysis de BIOCAT science award van de Biocat Society voor zijn wetenschappelijke prestaties op het gebied van biokatalyse. Andere onderzoeksprijzen zijn de VICI-NWO onderzoeksbeurs (2016), EMBO long term fellowship (1998) en de Unilever onderzoeksprijs (1993).
Perspectief
Het NWO Perspectief programma daagt onderzoekers uit om samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nieuwe hoogten te bereiken in technologische innovatie, waarbij economische kansen worden gecreëerd voor Nederland.
Zeven brede onderzoeksconsortia sleepten een Perspectief-subsidie in de wacht. RUG professor Katja Loos ontvangt meer dan 6 miljoen euro voor het maken van duurzaam plastic.
Laatst gewijzigd: | 13 december 2023 12:30 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...