Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?

17 oktober 2017

Bacteriën spelen een belangrijke rol in het maken van veel melkproducten. Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas, karnemelk of yoghurt. De fermentatie geeft melk nieuwe eigenschappen, zoals een andere smaak en textuur, betere verteerbaarheid, een langere houdbaarheid of meer vitaminen. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk moeten worden weggegooid. Een internationaal team van twaalf RUG-studenten probeert die verspilling tegen te gaan door een detectiemechanisme voor deze infecties te ontwikkelen.

De studenten vormen de Groningse afvaardiging voor iGEM 2017. Deze international Genetically Engineered Machine competition is een wereldwijde wedstrijd waarbij studenten een micro-organisme moeten ontwikkelen voor een nieuwe, maatschappelijk relevante toepassing. De studenten presenteren hun project tijdens een groot evenement in november, de Giant Jamboree te Boston. Om de laatste kosten van hun deelname te kunnen dekken is het team een crowdfundingactie begonnen.

Laatst gewijzigd:09 juni 2023 14:58
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 15 juli 2024

    Financiering voor RUG onderzoekers uit Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL

    Voor onderzoek naar het circulair maken van plastics ontvangen Professors Patrizio Raffa en Katja Loos samen ongeveer 1,2 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL.