Subsidie voor institutionele samenwerking met Brazilië
Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben financiële steun gekregen van de Braziliaanse overheid om de samenwerking met hun Braziliaanse partner te versterken.
BRANETEC-beurs voor informatica
Prof. dr. Alex Telea van Informatica en zijn collega prof. Marcelo Walter van het Institute of Informatics van de Universidade Federal de Rio Grande do Sul (UFRGS) krijgen een BRANETEC-beurs voor hun ‘Smart Interactive Imaging System’-project over de mobiliteit van studenten en personeelsleden. Jaarlijks kunnen tot tien Braziliaanse studenten gebruik maken van deze subsidie om een jaar van hun studie door te brengen in Groningen. Verder zijn er bezoeken gepland van hoogleraren en onderzoekers om de samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek uit te breiden.
BRANETEC is het Braziliaans-Nederlandse programma voor samenwerking op het gebied van techniek en technologie. Het wordt gefinancierd door het Braziliaanse ministerie van Onderwijs (CAPES) en aan Nederlandse kant gecoördineerd door de Nuffic.
Sience without Borders-beurs in nucleaire geneeskunde
Dr. Erik de Vries van de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft subsidie gekregen als gastonderzoeker voor de samenwerking met zijn collega prof. Carlos Buchpiguel van de Universidade de São Paulo (USP). De komende drie jaar zal dr. De Vries een maand per jaar doorbrengen op de USP om verschillende onderzoeks- en onderwijsactiviteiten verder te ontwikkelen. Verwacht wordt dat er nog meer uitwisselingen van promovendi en postdoctoraal onderzoekers zullen plaatsvinden en dat er bench-fees ter beschikking worden gesteld.
Science without Borders is een grote investering in de Braziliaanse kenniseconomie. Het programma is in 2011 gestart met als doel om in een periode van vier jaar 100.000 beurzen toe te kennen aan Braziliaanse studenten, promovendi en postdoctoraal onderzoekers. De bedoeling is dat gastonderzoekers vermaarde buitenlandse academici naar Brazilië zullen aantrekken om de institutionele samenwerking te versterken en deskundige kennis te importeren.
D e Rijksuniversiteit Groningen vindt institutionele onderzoekssamenwerking met Braziliaanse partners van strategisch belang. Sinds 2012 zijn er nog vier subsidies voor gastonderzoekers toegekend om de samenwerking tussen Groningen en Brazilië te verbeteren: aan prof. dr. Truuske de Bock (epidemiologische oncologie), rof. dr. Paris Avgeriou (informatica) en dr. Marco Harmsen (medische microbiologie) voor samenwerking met de USP, en aan prof. Harrie Kampinga (celbiologie) voor samenwerking met zijn collega aan de UFRGS.
Meer informatie:
- Science without Borders en Groningen: www.rug.nl/swb
- Latijns-Amerika en Groningen: Joyce Fongers
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:14 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...