Nederlandse scholieren winnen goud, zilver en brons op internationale conferentie op Bali
Leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben via het Bètasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen hun onderzoek gepresenteerd op de 20e ‘International Conference of Young Scientists’ op Bali, Indonesië. De winnaars van de Groningse Jan Kommandeurprijs hebben een gouden, zilveren en bronzen medaille in de wacht gesleept op de conferentie, waaraan 23 verschillende landen deelnamen.
Het onderzoek van de leerlingen was uitgevoerd in het kader van het zogenaamde profielwerkstuk, een werkstuk over een zelfgekozen onderwerp in het laatste jaar van havo of vwo, met eigen experimenteel werk.
Jan Kommandeur prijs
De Nederlandse delegatie bestond uit scholieren die via de Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen zijn geselecteerd. Vanuit Groningen gingen drie teams die het hoogste eindigden in de strijd om de Jan Kommandeur prijs. Hiervoor zijn vijftig ingezonden profielwerkstukken geselecteerd en door een deskundige jury van wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen beoordeeld. Op de conferentie kregen de leerlingen 15 minuten de tijd om het onderzoek in het Engels te presenteren. Hierna werden de leerlingen ondervraagd door een jury van wetenschappers uit verschillende landen. De leerlingen hebben uitstekend gepresteerd.
Prijzen op Bali
De volgende prijzen zijn bemachtigd door de scholieren die via de RUG meededen: Goud in de categorie ‘Life Sciences’: Anne de Vries, Elise Pel en Laura de Beer van het Cals College Nieuwegein vergeleken het Nederlandse protocol voor het aantonen van het PTC gen met het Amerikaanse protocol. Zilver in de categorie ‘Environmental Sciences’: Ruben Hoekstra van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen onderzocht verschillende methoden om garnalenvisserij te verduurzamen. Brons in de categorie ‘Applied Physics’: Bob Salet en Tim Keesman van het Lyceum aan Zee in Den Helder maakten een ruimtevlucht: zij brachten een weerballon met 4 camera's en papieren versies van zichzelf tot een hoogte van 36 kilometer, met als resultaat prachtige beelden.
De leerlingen worden op donderdag 25 april feestelijk ontvangen bij terugkomst op Schiphol.
Noot voor de pers
Nadere informatie: Renske de Jonge, tel. 050-3637458
Laatst gewijzigd: | 15 november 2022 14:34 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...