Prestigieuze Vici-beurzen voor drie Groningse toponderzoekers
Drie Groningse toponderzoekers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen. Zij ontvangen een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.
Het apathische brein
Prof. dr. A. (André) Aleman (m) RUG / UMCG
Apathie of het gebrek aan initiatief of interesse om werk, hobby’s of andere activiteiten te ondernemen, is een belangrijk symptoom van schizofrenie. In dit project wordt onderzocht welke hersencircuits verstoord zijn bij apathie en of magnetische hersenstimulatie apathie kan verhelpen.
Bestaat depressie wel?
Prof. dr. P. (Peter) de Jonge (m) RUG - Psychiatrie
Depressie wordt de ziekte met de grootste ziektelast. Maar bestaat depressie wel? Of is het slechts een door psychiaters bedachte combinatie van symptomen? De onderzoekers gaan dit na op basis van de samenhang tussen stemmingsgerelateerde klachten in de bevolking.
Hoe bacteriën vitamines binnenkrijgen
Dr. D.J. (Dirk) Slotboom (m) RUG - Biochemie
Veel bacteriën hebben net als mensen vitamines nodig in hun dieet. Een interdisciplinair team van biologen, scheikundigen en natuurkundigen gaat proberen om te begrijpen hoe vitamineopname in (ziekteverwekkende) bacteriën werkt op moleculair niveau. Dit onderzoek kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:49 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...