Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Gronings iGEM-team wereldkampioen

06 november 2012
Het iGEM-team in Boston

Een team van elf master-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is maandag in Boston wereldkampioen geworden in de internationale iGEM-competitie. Een geweldige overwinning, want het team won met glans vrijwel alle prijzen die te winnen zijn in deze jaarlijkse wedstrijd.

De wedstrijd, de World Championship in Synthetic Biology, heeft als doel heeft om een bacterie met biotechnologie om te bouwen voor een praktisch doel. De competitie wordt gestreden in voorronden per continent en een finale aan het M.I.T in Boson. Vorige maand werd het Groningse team al Europees kampioen.

Aan de eindstrijd deden 65 teams mee van topuniversiteiten waaronder M.I.T., Harvard, Yale, Cambridge, UCL, Stanford, Munich, Paris, Peking, Shanghai en Tokyo. Behalve de hoofdprijs kreeg het Groningse team ook extra prijzen voor de beste presentatie, beste poster en beste Food&Energy Application.

Team Groningen bedacht een biologisch detectiesysteem om de versheid van vlees te controleren. Ze ontwierpen en ‘bouwden’ daarvoor een bacterie die verkleurt als het vlees gaat bederven. Het complete systeem bestaat uit een sticker die je thuis op vlees kunt plakken om na te gaan of het nog goed is. De verkleurende bacteriën zit veilig verpakt in een speciaal folie, die vluchtige stoffen uit vlees wel doorlaat, maar volledig dicht is voor vloeistoffen en bacteriën. Het systeem is zeer gevoelig en reageert al voordat een mens ook maar iets kan ruiken.

De studenten hebben lang en intensief aan het project gewerkt. Ze startten april en wisten pas eind september zeker dat het systeem echt werkt. Ze hopen dat de versheidsverklikker in de toekomst echt gebruik zal worden en er dan voor zal zorgen dat de consument minder voedingswaar weggooit.

Zie ook:

- UniFocus, Studenten maken versheidsverklikker

- iGEM competitie

- Science LinX

Laatst gewijzigd:13 oktober 2022 08:44
View this page in: English

Meer nieuws

  • 28 oktober 2024

    CogniGron: Een revolutie in toekomstbestendig computergebruik

    In dit eerste artikel van de tweedelige CogniGron-serie vertellen Beatriz Noheda, Niels Taatgen en Erika Covi over het menselijk brein als bron van inspiratie bij het ontwikkelen van nog slimmere apparaten.

  • 24 oktober 2024

    Zeven wetenschappers van RUG en UMCG ontvangen Vidi-beurs

    De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi- financiering van maximaal €800.000 toegekend aan Laura Baams, M.J. Bonder, Ranko Gacesa, Kristina Haslinger, Julian Koellermeier, Cyril Moers, Adrià Rofes en Judith E...

  • 21 oktober 2024

    Simpel leven maken

    Hoe kunnen levenloze moleculen samen een levende cel vormen? Bert Poolman hoogleraar Biochemie aan de RUG, werkt al zo’n twintig jaar aan dit probleem.