Gronings iGEM-team wereldkampioen
Een team van elf studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is begin november in Boston wereldkampioen geworden bij de iGEM-competitie. In de iGEM-competitie proberen studententeams met behulp van synthetische biologie de beste biologische ‘machine’ te bouwen. Team Groningen bedacht een detectiesysteem voor rottend vlees.
Deelnemers aan de International Genetically Engineered Machine competition (iGEM) in Boston bouwen met biotechnologie een bacterie om voor een praktisch doel. Over de hele wereld doen 170 teams mee aan de wedstrijd
De Groningse studenten hebben een bacterie ontworpen die verkleurt als het vlees gaat bederven. Ze ontwikkelden een sticker die je thuis op vlees kunt plakken om na te gaan of het nog goed is. Het is een compleet systeem waarin de verkleurende bacteriën veilig verpakt zitten in een speciaal folie, die vluchtige stoffen uit vlees wel doorlaat, maar volledig dicht is voor vloeistoffen en bacteriën. Het systeem is zeer gevoelig en reageert al voordat een mens ook maar iets kan ruiken.
De studenten van de Rijksuniversiteit Groningen werden eerder al verkozen tot de beste van Europa, waarbij ze eerder succesvolle teams zoals Cambridge en Slovenië (tweemaal wereldkampioen) achter zich lieten.
- iGEM team Groningen wereldkampioen (uitgebreid bericht)
Laatst gewijzigd: | 13 oktober 2022 08:44 |
Meer nieuws
-
25 april 2025
Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd
Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...
-
24 april 2025
Uitgelichte publicaties april 2025
Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.
-
22 april 2025
Microplastics: wat doen ze met ons?
Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.