Prof.dr. Ben Feringa in Nature Nanotechnology: Beheersing van complexe nanosystemen stap dichterbij
We zijn een stap verder in het beantwoorden van één van de belangrijke wetenschappelijke uitdagingen die Science in 2005 heeft opgesteld. De Groningse chemicus prof.dr. Ben Feringa is er met zijn team in geslaagd een nano-systeem te assembleren en met behulp van licht te disassembleren. Beheersing van dit principe is onder andere belangrijk voor een gerichte toediening van geneesmiddelen. Een publicatie hierover in Nature Nanotechnology staat sinds 14 augustus online.
Zelfassemblage ligt ten grondslag aan het opbouwen van systemen in de levende natuur, bijvoorbeeld een cel. Om zo’n complex systeem na te maken betekent een enorme wetenschappelijke uitdaging. Vorderingen op dit vlak, zoals nu gemaakt door Feringa c.s., bieden perspectief voor vele toepassingen zoals gecontroleerde geneesmiddelafgifte, slimme materialen en biohybride systemen.
Beheersing van nanobuisje en nanocapsule
De onderzoekers zijn erin geslaagd een nanobuisje selectief te assembleren en disassembleren door de photoswitchable fluorescerende kern van zijn bouwstenen te beïnvloeden met licht. Ook konden zij de capsule laten af- en aanhechten aan het neonbuisje zonder dat dit effect had op het buisje zelf. Hiermee is een belangrijke stap gezet naar complexere zelf-geassembleerde systemen op nanoschaal.
Wetenschappelijke uitdaging
In 2005 publiceerde Science 25 grote uitdagingen in de wetenschap. Eén ervan was 'How far can we push self-assembly?’. Behalve door Science in 2005, werd zelfassemblage dit voorjaar ook in De Nederlandse Wetenschapsagenda van de KNAW genoemd als een van de grootste wetenschappelijke uitdagingen. In het Nature Nanotechnology-artikel van Feringa c.s. wordt een deel van deze veelomvattende vraag beantwoord.
Meer informatie: prof.dr. Ben Feringa (Jacobus H. van 't Hoff leerstoel in organische scheikunde)
Zie ook: http://www.rug.nl/fse-research/feringa/index
Ga voor het artikel naar http://www.nature.com/nnano/journal/vaop/ncurrent/full/nnano.2011.120.html
Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door Feringa’s NWO Spinozapremie uit 2004.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:53 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...