Geheim schitterende schildschubje diamantsnuitkever ontrafeld

De unieke eigenschappen van het schitterende schildschubje van de diamantsnuitkever zijn ontrafeld door onderzoekers van de RUG en worden 21 december 2011 gepubliceerd in Interface, Journal of the Royal Society.
Het schildje van de diamantsnuitkever, Entimus imperialis, wordt gekenmerkt door een patroon van schitterende, kleurrijke vlekken. Deze worden veroorzaakt door geconcentreerde groepjes van buitengewoon sterk spiegelende schubjes. De kleurrijke spiegelingen zijn het gevolg van de nanotechnologische eigenschappen van de skeletstructuren in de schubben, die functioneren als fotonische kristallen.
De unieke optische eigenschappen van de keverschubben konden onlangs worden ontrafeld dankzij een nieuwe optische afbeeldingstechniek. Dankzij deze techniek is het nu mogelijk om in één beeld zichtbaar te maken hoe een voorwerp het licht dat erop valt reflecteert. Hierdoor is duidelijk geworden dat de structuren in de snuitkeverschubben geoptimaliseerd zijn voor sterke spiegeling. Bij het ontwerpen van nieuwe toepassingen zal deze nieuwe kennis sterk stimulerend werken.
Het artikel is online beschikbaar
Noot voor de redactie
Nadere informatie: prof.dr. Doekele Stavenga, Computational Physics, tel. 050-363 4785, d.g.stavenga rug.nl
Laatst gewijzigd: | 24 augustus 2021 15:42 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...