Chemicus Kees Hummelen in top-10 Materials Science
De Groningse zonnecel-onderzoeker prof.dr. Kees Hummelen behoort tot de allebesten in zijn vakgebied. Hummelen staat op de 7de plaats van de internationale ranglijst die de Times Higher Education opstelde van onderzoekers die in de afgelopen tien jaar publiceerden op het gebied van materials science.
Prof.dr.ir. Paul Blom en prof.dr. Dago de Leeuw, die beiden net als Hummelen verbonden zijn aan het Zernike Institute for Advanced Materials van de Rijksuniversiteit Groningen, staan op respectievelijk plaats 31 en 47.
Opmerkelijk is dat Kees Hummelen op de lijst één plaats hoger staat dan Alan J. Heeger, de chemicus die in 2000 de Nobelprijs kreeg voor de ontdekking van elektriciteit geleidende kunststoffen.
Hummelen verricht onderzoek naar plastic zonnecellen, een nieuw soort kunststof die in staat is om licht om te zetten in elektriciteit. Voordeel van dit materiaal is dat het goedkoop in grote hoeveelheden is te fabriceren. Voordat het echt nuttig wordt, moet het rendement echter nog flink omhoog. Hummelen ontving afgelopen maand een FOM-subsidie van vijf miljoen euro voor het verder verbeteren van de zonnecellen waar hij al meer dan tien jaar onderzoek aan doet.
Ook Blom en De Leeuw doen onderzoek naar kunstofmaterialen die elektriciteit kunnen geleiden. Blom is Scientific Director Systems-in-Foil bij het Holst Centre van de High Tech Campus Eindhoven. Hij is als honorair hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden. De Leeuw werkt bij het Philips NatLab en is bijzonder hoogleraar aan de RUG. Beiden zijn wekelijks een dag in Groningen aanwezig en begeleiden een onderzoeksgroep van meer dan tien promovendi.
In de top-100 van Times Higher Education staat nog één andere Nederlander, namelijk prof.dr. René Janssen van de TU Eindhoven op plaats 92. Ook hij werkt aan geleidende kunstofmaterialen.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:55 |
Meer nieuws
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.
-
19 december 2024
NWO ENW-XL-miljoenenbeurzen voor onderzoeksprojecten RUG
Vier onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen NWO beurzen van 3 miljoen euro voor hun onderzoeksprojecten.
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).