Skip to ContentSkip to Navigation
Centre for Operational Excellence (COPE)
Faculty of Economics and Business
Centre for Operational Excellence (COPE) Activiteiten Congres 2013

Duurzaamheid in product, proces en organisatie

Ronde 1

Groen schakelen: sustainable productontwikkeling (Johan de Jong en Tim Hoogerwerf - Eaton Industries)

Inhoud: Eaton, producent van laag- en middenspanning-schakelsystemen, hecht al jaren veel waarde aan duurzaamheid. Zo heeft Eaton er bewust voor gekozen om het veel gebruikte, maar voor het milieu schadelijke, SF6-gas niet toe te passen in haar elektrische middenspanning-schakelsystemen. Eaton is erop gefocust om haar producten continue verder te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. De Rijksuniversiteit Groningen heeft samen met AgentschapNL en zes industriële partners, waaronder Eaton, het DoSyM onderzoek opgezet. Dit onderzoek heeft als doel de processen op gebied van duurzaamheid binnen productontwikkeling te optimaliseren.

Kort CV spreker: Johan de Jong is ruim 25 jaar jaar werkzaam bij Eaton in Hengelo, waarvan de laatste tien jaar als manager van de Research and Development afdeling. Binnen deze functie is Johan verantwoordelijk voor de ontwikkeling van middenspanning-schakelsystemen. Daarbij is Johan gespecialiseerd in ontwikkelen volgens de lean principes, design for six sigma en ontwikkelen met behulp van duurzame technologieën.

Kort CV spreker: Tim Hoogerwerf is student MSc. Industrial Engineering and Management. Voor zijn master thesis doet Tim onderzoek omtrent duurzame product ontwikkeling bij Eaton in Hengelo.

De weg naar sustainability is geplaveid met goede voornemens(Alex Alblas - Rijksuniversiteit Groningen)

Inhoud: Sustainability wordt steeds belangrijker voor management van productontwikkeling. Normaal gesproken worden producten ontwikkeld met de juiste kwaliteit, binnen een aanvaardbaar plan. Veel sustainability innovaties zijn echter moeilijk implementeerbaar en een duidelijke klantenvraag ernaar ontbreekt. In deze presentatie worden uitdagingen van het managen van sustainability in productontwikkeling geïllustreerd. Voorbeelden van uitdagingen zijn: het zetten van sustainability doelstellingen en de samenwerking in de supply chain.

Kort CV spreker: dr. Alex Alblas is onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich op duurzame productontwikkeling binnen het DoSym project. Hij studeerde technologie management aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij tevens in 2011 promoveerde op het gebied van product innovatie management.


Ronde 3

Uitdagingen bij Neopost: verleden, heden, toekomst (René van den Berg - Neopost)

Inhoud: Neopost maakt machines en oplossingen voor het automatiseren van ingaande en uitgaande post. Neopost zet zich al jaren in voor milieuvriendelijke producten. Wat heeft Neopost hiervoor gedaan, en wat heeft dit opgeleverd? Hoe is duurzaamheid geïntegreerd in de productontwikkeling? Welke uitdagingen kwamen daarbij aan bod, en welke uitdagingen zijn er nog in de komende jaren? De presentatie zal ingaan op deze vragen.

Kort CV spreker: ir. René van den Berg (Harderwijk, 1972) is Patent Officer bij Neopost Technologies in Drachten. Daarnaast is hij hier verantwoordelijk voor Sustainable Product Development. Van den Berg heeft ruime ervaring in concept- en productontwikkeling, systeem architectuur en project management. Hij studeerde Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente, waar hij in 1997 afstudeerde in de richting Mechatronica.

Waarom sustainability maatwerk is (Kristian Peters - Rijksuniversiteit Groningen)

Inhoud: Als de laaghangende vruchten zijn geplukt in het verduurzamen van een productontwerp, ervaren veel bedrijven moeilijkheden bij het bedenken van de volgende duurzame productverbeteringen. Over het algemeen is wel bekend waar de grootste ecologische knelpunten zitten, maar stuiten productontwikkelaars op de grenzen van wat economisch en markttechnisch haalbaar is bij het oplossen van knelpunten. Enerzijds levert het lopende onderzoek handvatten op waarmee bedrijven vanuit hun huidige product, business en organisatie kunnen kijken waar nog mogelijkheden liggen voor sustainability. Anderzijds biedt het bedrijven nu al het inzicht dat naast technische veranderingen, ook business model en organisatie veranderingen noodzakelijk zijn voor de volgende generatie duurzamere producten.

Kort CV spreker: dr. Kristian Peters is onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich op duurzame productontwikkeling binnen het DoSym project. Hij studeerde technologie management aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij tevens in 2012 promoveerde op het gebied van innovatie, argumentatie en kennismanagement.

Laatst gewijzigd:26 oktober 2016 15:12