HYDELTA 4 vervolgt waterstofonderzoek

Deze maand gaat de vierde editie van het publiek-private onderzoeksprogramma HyDelta van start. Het onderzoek gaat in op de inpassing van waterstofgas in het Nederlandse gastransport- en distributiesysteem. HyDelta 4 heeft een looptijd van 15 maanden. De uitkomsten van het HyDelta-programma zijn openbaar en gratis beschikbaar en trekken wereldwijde belangstelling. Het HyDelta-consortium wordt gevormd door Gasunie, Netbeheer Nederland, TKI Nieuw Gas, DNV, Kiwa, TNO en New Energy Coalition (coördinator).
In Nederland blijven we werken aan de energietransitie. Duurzame gassen zijn daarbij essentieel, waarbij voor duurzame waterstof -vooral in de industrie- een hoofdrol is weggelegd. De Nederlandse netbeheerders zetten zich in om in de toekomst ook waterstof via gastransport- en distributieleidingen te vervoeren naar overal waar het nodig is. Een flink deel van de kennis die hiervoor nodig is wordt opgehaald via het HyDelta onderzoeksprogramma.
Inzichten uit eerdere projecten met waterstofnetten en de wereldwijde ontwikkelingen met waterstof hebben tot nieuwe vragen geleid, bijvoorbeeld over het voorkomen en meten van waterstofuitstoot uit een leidingennet, en over het balanceren en veilig maken van het net, zelfs in uitzonderlijke omstandigheden. Daarom is in april 2025 HyDelta 4 van start gegaan.
Waterstofnet steeds dichterbij
Het is duidelijk dat we steeds dichter bij de realisatie van de waterstofnetten komen: waar eerder onderzoek en testen vooral gingen over technische haalbaarheid en het gedrag van waterstof, gaat het nu over de planning van optimale distributie naar o.a. industrieclusters en het monitoren en in stand houden van de toekomstige waterstofnetten.
De onderzoeksresultaten zijn steeds beschikbaar via de HyDelta-website, net als de 75+ reeds beschikbare rapporten uit voorgaande fases van het onderzoeksprogramma. De onderzoeken trekken wereldwijde belangstelling.
HyDelta is medegefinancierd door TKI-Energie uit de PPS-middelen voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Klimaat en Groene Groei – referentie TKI2025-HyDelta.
Over HyDelta
Op initiatief van Gasunie en Netbeheer Nederland vormde zich in 2020 het HyDelta-consortium, bestaande uit partijen met ruime ervaring in het onderzoeken en testen van transport en toepassing van waterstof. Het onderzoeksprogramma richt zich op een geïntegreerde aanpak van oplossingen voor het transport en gebruik van waterstof. Direct toepasbaar onderzoek staat centraal. In januari 2021 ging de eerste fase van het onderzoeksprogramma, HyDelta 1 van start, gevolgd door HyDelta 2, 3 en nu 4. De onderzoeksresultaten zijn beschikbaar in de HyDelta-database.
Laatst gewijzigd: | 11 april 2025 15:54 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...