Rijksuniversiteit Groningen tekent MoU met Ashoka University om academische banden te versterken
De Rijksuniversiteit Groningen en de Ashoka University in India hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om interdisciplinaire samenwerking te realiseren. Maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, duurzaamheid, sociale veerkracht, vergrijzing en digitale innovatie worden wereldwijd onderkend, deze vormen de belangrijkste aandachtsgebieden.
In dit partnerschap zullen we samenwerken in onderzoek en academische uitwisselingen op het gebied van energietransitie, digitale innovatie, klimaatadaptatie, astronomie en astrofysica, materiaalkunde, sociologie, economie, chemie en archeologie. Het partnerschap heeft als doel gezamenlijke onderzoeksactiviteiten te faciliteren en trajecten te creëren voor het delen van academische informatie en materialen. Daarnaast is het de bedoeling om de uitwisseling van studenten op bachelor- en masterniveau, onderzoekers en docenten mogelijk te maken.
Verder zullen beide instellingen actief deelnemen aan conferenties, vergaderingen en andere academische evenementen om een levendige intellectuele omgeving voor gezamenlijk werk te bevorderen. Door het bevorderen van innovatieve samenwerking, het delen van kennis en uitwisseling van ‘best practices' te bevorderen, zal deze samenwerking aanzienlijke voordelen opleveren voor studenten, docenten en onderzoekers van beide instellingen.
Het MoU legt de basis voor een langdurig partnerschap tussen de twee instellingen. Dit partnerschap wordt gedreven door het gezamenlijke doel om interdisciplinair onderzoek te bevorderen, intellectuele groei te stimuleren en een positieve maatschappelijke impact te hebben. Het is een voorbeeld van de niet aflatende inzet van de universiteiten om academische topkwaliteit te stimuleren en intercultureel leren te vergemakkelijken.
Academische excellentie
Over het belang van deze samenwerking zegt professor Somak Raychaudhury, Vice-Chancellor, Ashoka University het volgende: "We zijn verheugd om onze samenwerking aan te kondigen met de gerenommeerde Rijksuniversiteit Groningen, een van de oudste universiteiten in Nederland, goed bekend om haar lange traditie van academische excellentie. Deze samenwerking zal onze inspanningen bundelen om een omgeving van innovatief onderzoek en academische uitmuntendheid te creëren en tegelijkertijd cultureel begrip en mondiale perspectieven te bevorderen. Dit partnerschap sluit perfect aan bij Ashoka's doelstellingen om internationale samenwerking te stimuleren en diversiteit in het hoger onderwijs te bevorderen."
Professor Gautam Menon, Dean of Research van Ashoka University, zegt: "Het MoU met de Rijksuniversiteit Groningen is een belangrijke mijlpaal voor Ashoka, omdat we grenzen blijven verleggen op het gebied van samenwerkingen, vooral voor onderzoek en innovatie. Onze docenten en studenten zijn actief betrokken bij een breed scala aan onderzoeksprojecten, variërend van de fysica van de gecondenseerde materie, epidemiologie, machine learning, astronomie en astrofysica tot big data methoden, evenals andere onderscheidende wetenschappelijke gebieden. Dit partnerschap zal onze mogelijkheden voor interdisciplinaire samenwerking verder vergroten, door een open uitwisseling van ideeën, academisch materiaal, wetenschappers en studenten."
Professor Lorenzo Squintani, wetenschappelijk directeur van de Wubbo Ockels School voor Energie & Klimaat, is zeer verheugd met de interdisciplinaire samenwerking tussen de twee universiteiten. "De samenwerking met Ashoka University is van strategisch belang voor onze gemeenschapsleden die actief zijn op het gebied van energietransitie en klimaatverandering. Ik ben ervan overtuigd dat dit MoU uitwisselingen en partnerschappen zal bevorderen die beide universiteiten ten goede komen."
Over Ashoka University
Ashoka University is een toonaangevende interdisciplinaire onderzoeks- en onderwijsinstelling in India die hoger onderwijs aanbiedt dat zich kan meten met het beste onderwijs ter wereld. Opgericht door leiders, denkers, academici en filantropen uit verschillende vakgebieden, biedt het een diverse en inclusieve ruimte voor studenten om diep en kritisch te denken. De universiteit wil wereldleiders ontwikkelen die disciplinaire grenzen begrijpen, zich creatief uitdrukken en betekenisvol communiceren om impact en verandering teweeg te brengen. Met meer dan 2500 studenten en 14 toegewijde onderzoekscentra biedt de universiteit mogelijkheden op gebieden variërend van kunst tot natuurwetenschappen. Als non-profit universiteit opgericht onder de Haryana Private Universities Act, 2006, is het gevestigd in Rajiv Gandhi Education City, Sonipat, Haryana, India.
Zie hier het nieuwsbericht op de website van Ashoka University.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Leo Dvortsin
, wetenschappelijk coördinator Energy & Sustainability, Wubbo Ockels School voor Energie & Klimaat
Tamalika Banerjee
, Hoogleraar Faculteit Science and Engineering
Liza ten Velde
, beleidsmedewerker Internationalisering, Faculty of Science and Engineering
John Falvey
, beleidsadviseur Internationalisering (Oceanië en Zuid-Azië)
Laatst gewijzigd: | 28 juli 2023 14:15 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!