Skip to ContentSkip to Navigation
Wubbo Ockels School for Energy and Climate
Samen voor een groenere en eerlijker energietransitie
Wubbo Ockels School for Energy and Climate Nieuws

Hydrogen Hackathon, de potentie van groene waterstof

06 juli 2023

Impact Hydrogen, de Central University of Technology in Zuid-Afrika en de Rijksuniversiteit Groningen organiseerden van 9 t/m 11 juni een virtuele Hydrogen Hackathon. De hackathon bracht getalenteerde teams van studenten en professionals uit Nederland, Duitsland, Zuid-Afrika en Namibië samen om de rol van groene waterstof in regionale ontwikkeling te onderzoeken.

We openden het evenement met inspirerende keynote speeches en expert talks. Het team van Virtual Hackathon heeft de teams vanaf dag 1 in het proces begeleid. De winnende teams ontvingen geldprijzen om hun verdere inspanningen in het veld te ondersteunen.

Hydrogen Hackathon screenshot

We zijn blij met het succesvolle resultaat van de Hydrogen Hackathon. Het evenement was een bewijs voor de kracht van samenwerking tussen studenten van verschillende universiteiten. De presentaties lieten duidelijk de  innovatie aanpak van complexe uitdagingen zien en hoe de projecten kunnen bijdragen aan het verminderen het behalen van de klimaatdoelen.

Samen met onze partners hopen we dat dit hiermee een begin van een reeks hackathons is gemaakt die overheden en private bedrijven kan helpen bij het beantwoorden van hun vragen mbt waterstof.

Duurzame regionale groei

Op de eerste dag van de Hydrogen Hackathon werden er boeiende keynotes en expert talks door professionals uit de industrie en academische wereld uit Zuid-Afrika en Nederland gegeven. Dit leidde tot goede discussies over het enorme potentieel van groene waterstof als katalysator voor duurzame regionale groei. Deze sessies vormden een kader voor de teams om de centrale vraag van de hackathon te beantwoorden: "Hoe kan groene waterstof bijdragen aan regionale ontwikkeling?"

Onder leiding van het European Hackathon Platform gingen teams aan de slag om met elkaar te brainstormen en creatieve oplossingen te ontwikkelen. Ze werkten samen en gebruikten hun interdisciplinaire vaardigheden uit het team om een innovatieve oplossing te beschrijven.

Innovatieve oplossingen

Op de finale dag presenteerden de teams hun innovatieve oplossingen aan de jury, bestaande uit Christabel Seitinei, Nienke Homan en Dulce Morales Hernandez. Aan deze was de moeilijke vraag om de winnaars te selecteren uit een pool van top teams, van wie velen al ervaring hadden met het werken met waterstoftechnologieën.

De winnaars van de Hydrogen Hackathon toonden de interdisciplinaire aanpak van de hackathon:

  1. Hydrocators and Us: A topic on awareness (50,000 R)
  2. FEEMAB Hydrogen: A topic on Sustainable Mobility (30,000 R)
  3. Geeks: Efficient Hydrogen leak detection (20,000 R)

Potentieel van groene waterstof

Laatst gewijzigd:11 juli 2023 17:35
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

Volg ons optwitter linkedin youtube