Symposium Public Participation Center: Inclusie in burgerparticipatie
Wanneer: | vr 14-06-2024 13:00 - 16:30 |
Waar: | ‘t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen |
Tijdens het derde symposium van het Public Participation Center delen we onderzoeksresultaten, voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast bekijken we nieuwe invalshoeken om te onderzoeken wat burgerparticipatie is en hoe dit te bereiken.
Graag nodigen wij u uit voor ons derde symposium over inclusie in burgerparticipatie. We luisteren eerst naar drie presentatoren, waaronder de Groene Burgemeester van Groningen, Peter Bootsma. Daarna gaan we inclusie in participatie belichamen en ervaren door deel te nemen aan een rollenspel gemaakt door Peter zelf.
Sprekers
Fleur Goedkoop , postdoctoraal onderzoeker aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen
Onderwerp: Inclusie in energiegemeenschappen
“Verschillen socio-demografische groepen in hun betrokkenheid bij energiegemeenschappen, en waarom? Energiegemeenschappen zouden kunnen helpen bij het bevorderen van een duurzame energietransitie en hebben de potentie om een verschuiving te bewerkstelligen naar meer rechtvaardige energiesystemen waarin burgers een centrale rol spelen.
De achterliggende gedachte is dat burgers uit verschillende socio-demografische groepen - zoals verschillende geslachten, inkomensniveaus en opleidingsniveaus - even sterk betrokken zouden moeten zijn. De vraag is of dit werkelijk het geval is en wat mogelijke verschillen tussen groepen kan verklaren. We hebben dit onderzocht als onderdeel van het Horizon 2020 EC2 project - Energy Citizenship and Energy communities for a Clean-Energy Transition. In deze lezing bespreek ik onze bevindingen en praktische implicaties.”
Peter A.J. Bootsma , voorzitter vereniging Noorden Duurzaam en de Groene Burgemeester van Groningen
Onderwerp: Workshop Inclusie en Duurzame Transitie
“In deze workshop onderzoeken we hoe kwetsbare groepen gehoord kunnen worden en een stem kunnen krijgen in de energietransitie, eiwittransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en andere vormen van duurzame ontwikkeling.
Zonder de stem van deze groepen te waarborgen staat hun motivatie om bij te dragen, en daarmee het transitieresultaat, op het spel. We testen en werken met het praktische model 'Task Democracy' dat kan worden toegepast op een buurt, dorp of zelfs grotere verbanden. Het model is ontworpen om coördinatie en taakverdeling te creëren binnen alle maatschappelijke groepen die kunnen bijdragen aan transities. Het model bevordert ook zelforganisatie van de minst georganiseerde groepen.”
Franzisca Bos-Beeken , onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen
Onderwerp: Religie en burgerparticipatie
“In deze lezing zal ik de eerste inzichten van mijn promotieonderzoek delen, waarbij ik de ingewikkelde manieren zal belichten waarop seculiere en religieuze elementen elkaar kruisen binnen het bredere landschap van burgerparticipatie.
Door in te gaan op het concept 'religie' in de publieke sfeer, presenteer ik de eerste bevindingen van mijn veldwerk. Dit onderzoeksproject laat zien hoe religieuze organisaties een centrale rol kunnen spelen in het bevorderen van gemeenschapsbetrokkenheid en het promoten van duurzame praktijken. Het begrijpen van deze dynamiek is cruciaal in de context van klimaatverandering, omdat het opnemen van verschillende perspectieven in de verhalen en het beleid dat wordt geïmplementeerd de effectiviteit en inclusiviteit van onze antwoorden op deze wereldwijde uitdaging kan verbeteren.”
In de eerste helft van het symposium delen de presentatoren hun inzichten en gaan ze in discussie met het publiek over hoe participatie ons beïnvloedt in ons werk en ons leven in het algemeen.
De tweede helft wordt praktischer en maakt gebruik van een door Peter Bootsma ontwikkelde participatietool genaamd 'Task Democracy' om verschillende rollen in (burger)participatie te belichamen.
Schrijf je in voor het evenement door op de knop hieronder te klikken.