Skip to ContentSkip to Navigation
Wubbo Ockels School for Energy and Climate
Samen voor een groenere en eerlijker energietransitie
Wubbo Ockels School for Energy and Climate Agenda

Studium Generale: It's electrifying!

Wanneer:do 10-10-2024 20:00 - 21:30
Waar:Aula Academiegebouw Broerstraat 5 9712 CP Groningen

Zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s: de energietransitie is in volle gang. De ‘elektrificatie’ van de maatschappij neemt exponentieel toe.

Aan de ene kant willen we toe naar ‘groen’, maar aan de andere kant loopt de energietransitie ook tegen allerlei grenzen aan: het elektriciteitsnet is overvol, de opslag van energie is nog niet efficiënt en die groeiende berg data verbruikt ontzettend veel stroom.

Daarnaast worden de grondstoffen voor de energietransitie, zoals lithium en kobalt, vaak gewonnen onder erbarmelijke omstandigheden en met gebruikmaking van grote hoeveelheden water in gebieden waar al watertekorten zijn. Moet en kan het ook anders?

In dit kenniscafé gaat moderator Jelte Posthumus met enkele wetenschappers in gesprek over de paradox van de energietransitie. Hoogleraar materiaalchemie  Moniek Tromp  legt uit hoe en waarom haar onderzoeksgroep werkt aan de accu van de toekomst. Promovendus  Marije Miedema licht toe hoe we om moeten gaan met onze digitale nalatenschap. En lector systeemintegratie in de energietransitie,  Marten van der Laan , vertelt over zijn betrokkenheid bij het project  Groningen Stroomt Door dat is opgericht om overbelasting van het elektriciteitsnet tegen te gaan.

Moeten we wel ruimte maken op het net voor al die nieuwe elektrische apparaten? Waar blijven de (Europese) superbatterijen? En hoe groot is jouw digitale afdruk eigenlijk?

Tickets

Voor tickets ga naar de website van Studium Generale Groningen.

Volg ons optwitter linkedin youtube