dr. W.S. (Ward) Rauws
Internationale consortia projecten
AccessCity4All: Aanpassing van het concept van de 15-minutenstad ter ondersteuning van actieve mobiliteit in wijken met verschillende toegankelijkheidsniveaus (DUT/NWO), februari 2024 - heden
Het concept van de 15-minuten stad is opgedoken als een prominente leidende visie voor stedelijke ontwikkeling, en heeft zowel opwinding als controverse veroorzaakt. AccessCity4All wil het concept van de 15-minutenstad verbeteren door rekening te houden met de diversiteit van de mobiliteitsbehoeften van mensen en de ruimtelijke heterogeniteit van buurten. Door middel van gedetailleerd onderzoek in 50 buurten, variërend van stadscentra tot buitenwijken, probeert het project mismatches te identificeren tussen berekende, waargenomen en gerealiseerde bereikbaarheid voor verschillende sociale groepen. De Rijksuniversiteit Groningen leidt het werkpakket Publieksparticipatie GIS voor het Europese consortium en voert het project met name uit in de provincie Groningen.
Factsheet / Team: Samira Ramezani, Felix Pot, Taede Tillema, Mahdi Rahimi, Mahdi, Thomas Zaw (Provincie Groningen)
GLEAM NSR: Transdisciplinair project over duurzame stedelijke logistiek (Interreg), februari 2024 - heden
In essentie gaat de transitie naar duurzame stadslogistiek over hoe we de openbare ruimte moeten beheren. Logistiek is essentieel voor het goed functioneren van steden, maar gaat ook gepaard met externaliteiten. Deze externaliteiten gaan verder dan luchtvervuiling en overlast. Het gaat er ook om welke functies en gebruikers van de openbare ruimte voorrang krijgen en waar synergieën kunnen worden gecreëerd, vooral voor het MKB. In dit project bundelen expert duurzame logistiek Paul Buijs en ruimtelijk ordeningsdeskundige Ward Rauws hun krachten namens de Rijksuniversiteit Groningen.
Website / Team: Paul Buijs, Anna Dreischerf, Xiying Zhang
ULaaDs: Stedelijke logistiek als on-demand service (H2020 RIA), september 2020 - februari 2024
Een samenwerkingsverband van lokale overheden, logistieke partijen en onderzoekers heeft als doel de logistiek in binnensteden slimmer te organiseren. De centrale vraag is hoe de implementatie van nieuwe, gedeelde en emmissievrije vormen van goederenvervoer te versnellen. Als hoofdonderzoeker vanuit mijn faculteit begeleid ik Postdoc Paul Plazier. Samen ontwikkelen we een beleidsdelphi en een raamwerk voor adaptief beleid in het (bij)sturen van de transitie naar duurzame binnenstadslogistiek.
Website / Team: Paul Plazier, Maaike Buser
RECOMS: Building Resourceful and Resilient Communities through Adaptive and Transformative Environmental Practice (H2020 MSCA-ITN), januari 2018 - 2022
RECOMS leidt 15 PhD studenten op in het werken met transdisciplinaire benaderingen voor het ondersteunen van inventieve en veerkrachtige lokale gemeenschappen. Mijn rol was de dagelijks begeleiding van PhD student Imogen Humphris.
Website / Projectleider: Prof.dr. Ina Horlings
PLUREL: Peri Urban Land Use, 6th Framework Programme EU, 2008-2010
Een Europees onderzoek naar peri-urbane ontwikkeling in samenwerking met 29 partners internationale partners. Uitvoeren van 5 internationale case studies binnen de submodule ‘Governance and Strategic Planning Scenarios’ en het projectmanagement van het RU Groningen onderdeel, 2006-2010 (geparticipeerd in 2008-2010)
Team: Gert de Roo, Delik Hudalah, Marc Beeftink
Promovendi
Lopende projecten
Peri-urbaan bestuur voor duurzaam landbeheer, september 2021 - heden (Rama Putra)
Massale landtransformaties vinden plaats in de peri-urbane gebieden, vooral op het zeer dynamische Java-eiland. Dit project onderzoekt bestuurlijke capaciteiten en arrangementen die de duurzaamheidsprestaties van landbeheer verbeteren.
Promotor: Prof.dr. Christian Zuidema
Het versterken van duurzam gedrag in buurten door het managen van sociale normen, september 2020 - heden (Tabea Hoffmann)
Hoe kunnen gedragsinterventies duurzaam gedrag in buurten verhogen door het beïnvloeden van de context waarin bewoners keuzes maken? Met een mix van onderzoeksmethoden, bestaande uit lab- en veldexperimenten, wordt onderzocht hoe de perceptie van lokale normen kan worden beïnvloed.
Promotor: Prof. dr. Jan Willem Bolderdijk (FEB)
De rol van programma's in het verbeteren van de adaptieve capaciteit van bereikbaarheidsregio's, januari 2020 - heden (Ingo Bousema)
Hoe kan programmamanagement bij dragen aan de adaptieve capaciteit van regionale mobiliteitssystemen? Dit project onderzoekt de rol van programma's in een policentrische governance omgeving and hoe zij kunnen worden ingezet om mobiliteitssystemen voor te bereiden op het omgaan met onzekerheden.
Promotor: Prof.dr. Wim Leendertse, mede-begeleider: Tim Busscher
Nudging in de publieke ruimte, september 2016 - heden (Koen Bandsma)
Welke potentie heeft nudging in het bestrijden van overlast in de publieke ruimte? Nudging, ook wel 'governance by stealth' genoemd, is een indirecte vorm van het beïnvloeden van menselijk gedrag. In dit onderzoeksproject wordt verkend of middels nudging ongewenste sociale normen kunnen worden bijgestuurd.
Promotor: Prof.dr. Gert de Roo
Inclusieve stedelijke alternatieven: een actiegerichte benadering voor het overbruggen van stedenbouw en kritisch stedelijk onderzoek, betrokken sinds 2021 - heden (Mohamed Saleh)
Hoe kunnen progressieve stadsmakers hun kritiek op ongelijke, onrechtvaardige of ondemocratische stedelijke systemen combineren met het identificeren van mogelijkheden voor stedelijke alternatieven? Dit project onderzoekt waar en hoe stadsmakers zaden kunnen vinden voor meer inclusieve praktijken van stadsmaken in het dagelijks leven in Egypte.
Promotor: Prof.dr. Gert de Roo
Afgeronde promotieprojecten
Het transformerend vermogen van gemeenschapsinitiatieven in postindustriële steden, 2018 - 2023 (Imogen Humphris)
Hoe kunnen gemeenschapsinitiatieven, zoals stadsstranden en doe-het-zelf skateparken, oude industrieterreinen in postindustriële Europese steden ontsluiten en nieuwe plaatsidentiteiten op gang brengen? Dit project onderzoekt hoe deze initiatieven worden georganiseerd, wat hun effecten zijn en hoe publieke planners zich hieraan kunnen verbinden.
Promotor: Prof.dr. Ina Horlings
Overige onderzoeksprojecten
Adaptieve planning in het ruimtelijke domein, oktober 2023 - februari 2024
Het Novex-programma bood een experimenteel beleidsontwerpproces voor de implementatie en verbetering van de strategische nationale ruimtelijke visie voor Nederland. Wat zijn de geleerde lessen voor het versterken van de capaciteit binnen de Nederlandse planning om om te gaan met dynamische verandering? In deze verkennende studie, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, analyseren we de mogelijkheden van vier adaptieve planningsprincipes binnen de polycentrische bestuursstructuur van Novex.
Rapport / Team: Ingo Bousema, Mauk Sewandodo, Jos Arts, Wim Leendertse
Kaderregels voor zelforganiserende steden, juni 2018 - 2020
Themanummer voor 'Environment and Planning B: Urban Analytics and City Science' over institutionele raamwerken die ruimte bieden aan processen van zelforganisatie in de stad en deze processen kunnen begeleiden. Redactie samen met Prof. Stefano Moroni en Dr. Stefano Cozzolino.
Website / Editional introduction
Adaptieve planning en de Nationale Omgevingsvisie voor Nederland
Hoe kunnen Nederlandse planningsstrategieën beter worden toegerust voor het omgaan met dynamische verandering? In dit project, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, analyseer ik samen met mijn team verschillende vormen van adaptieve planning en identificeer ik de bijbehorende dilemma's voor planners.
Rapport / Team: Gert De Roo, Christian Zuidema
'Buurtmakers' - actief burgerschap in de wijk, september 2016 - mei 2017
Voor woningcorporatie Accolade verkennen we, samen met mederwerkers, huurder en adviesbureau Twynstra Gudde, de kenmerken van burgerinitiatieven op buurtniveau. We onderzoeken ook hoe woningcorporaties zich tot deze initatieven kunnen verhouden en welke unieke rol zij hebben ten opzichte van gemeenten.
Planning en complexiteit: Omgaan met tijdsdynamiek, onzekerheid en complexe adaptieve systemen, 2014-2016
Special Issue voor Environment and Planning B. Gastredacteur samen met U. Sengupta (Manchester School of Architecture), Prof. G. de Roo (RUG).
Website / Editorial introduction
Zelforganisatie en ruimtelijke ordening, 2013-2016
Speciaal nummer voor Town Planning Review. Gastredacteur samen met Prof. G. de Roo (RUG), Dr. Z. Shuhai (Renmin University).
Website / Editorial introduction
Regionale verhaallijnen - onderzoek naar regionale ruimtelijke conceptontwikkeling, 2010
Een onderzoek naar strategische ruimtelijke sturingsstrategieën naar aanleiding van het decentraliseren van het ruimtelijke ordeningsbeleid. Uitgevoerd i.o.v. Ministerie van VROM / Infrastructuur & Milieu
Boek / Team: Gert de Roo, Stefan Hartman, Marc Beeftink
Publieksprojecten
Nationaal Ruimtelijk Verkiezingsdebat, mei 2010, september 2012, maart 2016
Kandidaat-Tweede Kamerleden in debat rond bepalende thema’s voor de toekomst van ruimtelijk Nederland. Eindverantwoordelijk voor het gehele debat, o.a. inhoudelijke thema’s, financiën en werving politici. Het debat vond plaats in de Aula van de Rijkuniversiteit Groningen, met 300 toeschouwers, en had de aandacht van regionale en nationale (vak)media.
Website / Video (trailer 2012)
ExpertiseLab bewonersbetrokkenheid herstel Groningen
Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen
Universiteit van Noorderzon, Augustus 2019
Initiatiefnemer en medeorganisator (samen met Jocelien Olivier) van 5 dagen publiekslezingen en experimenten tijdens het culturele festival Noorderzon van Podiumkunsten & Samenleving. Meer dan 1100 kinderen en volwassenen namen deel.
Laatst gewijzigd: | 07 augustus 2024 14:25 |