Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons prof. dr. W. (Wouter) Peters

prof. dr. W. (Wouter) Peters

Professor "Modelleren van de Atmosferische Samenstelling"
Profielfoto van prof. dr. W. (Wouter) Peters
Telefoon:
2e kantoor:
0317 486 654 (Wageningen Universiteit)
E-mail:
w.peters rug.nl

Affiliation #1

Centre for Isotope Research, University of Groningen, The Netherlands

Affiliation #2

Wageningen University, Meteorology & Air Quality Dept, The Netherlands

Profiel

Ik ben klimaatwetenschapper met een sterke achtergrond in wis- en natuurkunde en een brede blik over een complex onderzoeksveld. De transitie naar een fossiel-vrije energiehuishouding, die zal plaatsvinden tijdens snelle verschuivingen in ons klimaat, zie ik als een grote uitdaging voor wetenschap en maatschappij, en voor mijzelf. Met mijn enthousiasme en capaciteit om snel informatie te integreren kan ik interdisciplinaire teams versterken. Ik communiceer helder en direct.


Carrière

  • Hoogleraar Carbon Cycle, Wageningen Universiteit — sinds 2015

Als hoogleraar bij de Environmental Sciences Group in Wageningen leid ik een team van 10-15 personen dat de wereldwijde koolstofkringloop onderzoekt. We dragen bij aan het Global Carbon Project, en de UNFCCC Global Carbon Stock Take.

  • Hoogleraar Atmospheric Composition Modeling, Rijksuniversiteit Groningen — sinds 2012

Middels deze 0.2 FTE positie binnen het Energy and Sustainability Research Institute in Groningen verbind ik de experimentele en computationele capaciteiten van twee sterke onderzoeksgroepen. 

  • Tenure track onderzoeker, Wageningen universiteit, 2007-2015

Als één van de vroege tenure trackers in Wageningen draag ik binnen verschillende posities nog steeds bij aan de strategische ontwikkeling van talent programma's binnen de WUR

  • Research associate, National Atmosphere & Ocean Administration, Global Monitoring Division, Boulder, USA — 2003-2007

Bij dit lab in de VS smeedde ik het CarbonTracker team dat het gelijknamige en succesvolle systeem opzette. Tot de dag vandaag halen we met CarbonTracker actuele klimaatinformatie uit wereldwijde CO₂ metingen.


Opleiding

  • PhD, Institute for Marine and Atmospheric Research Utrecht, Universiteit Utrecht — 2002

  • MSc, Meteorology & Physical Oceanography, Universiteit Utrecht — 1998

  • BSc, Natuurkunde, Vrije Universiteit Amsterdam — 1994


Wetenschappelijk Profiel

  • Auteur van veelgebruikte publicaties in internationale vaktijdschriften over droogte, ontbossing, permafrost, tropische koolstofopslag, branden, klimaatvariabiliteit, stedelijke- en scheepvaart emissies, en monitoring & verificatie voor het Parijs akkoord. Bijdragen aan IPCC rapporten over het fysisch klimaatsysteem, ervaren als editor van wetenschappelijke publicaties en rapporten. Zie mijn wetenschappelijke record voor een overzicht

  • Ontvanger van persoonsgebonden beurzen van NWO (VIDI, 2009) en de EU (ERC Consolidator, 2016) voor innovatief werk aan de koolstofkringloop van Europa, China, de VS,  en de Amazone. Onderzoeksleider bij klimaat gerelateerde programma’s bij NWO, de EU, en de VS. Voormalig lid van de Wageningen Young Academy.

  • Leider van het consortium dat in 2020 een NWO Zwaartekracht voorstel voor onderzoek rondom de energie transitie heeft ingediend (niet gehonoreerd), bestaande uit 10 universiteiten/instituten die werken aan extreem weer, klimaat, luchtkwaliteit, en broeikasgas problematiek.

  • Co-leider van de in 2018 opgerichte “Ruisdael Infrastructuur” voor atmosferische wetenschap, samen met Prof Russchenberg van de TU Delft. Hoofd van de Nederlands tak van de ICOS Carbon Portal voor Europese broeikasgas databeheer.

  • Mentor van twee generaties klimaatwetenschappers, bevlogen docent met veel plezier in kennisoverdracht, en affiniteit met wetenschapscommunicatie (klik voor voorbeeld)

  • Coordinator van de internationale “TransCom” community die in de afgelopen decennia wereldwijd jonge onderzoekers in het veld trainde.


Ervaring

(2018–) Lid van het kernteam van het Global Carbon Project (GCP), dat de jaarlijkse rapportage van wereldwijde broeikasgas -uitstoot en -opname coördineert over ca 100 internationale onderzoeksteams. De jaarlijkse publicatie van het GCP ondersteunt internationaal klimaatbeleid.

(2022–) Wetenschappelijk adviseur binnen de Nederlandse afvaardiging aan het Integrated Carbon Observing System (ICOS), de Europese infrastructuur voor Monitoring & Verification van broeikasgasemissies. Als adviseur vergezel ik de Nederlandse gedelegeerde namens het ministerie van EZK, en geef ik strategisch stemadvies met oog voor de Nederlandse belangen.

(2022–) Voorzitter van de externe adviescommissie van het groeifonds initiatief “Climate Space Nederland” (CSNL).  Het CSNL consortium ontwikkelt een voorstel op de grens van ruimtevaart instrumentatie en emissieverificatie.

(2021–) Vaste voorzitter van benoemingsadviescommissies voor tenure track bevorderingen binnen de Environmental Sciences Group van Wageningen Universiteit.

(2020) Mede-coordinator van het Nederlandse bid om de EU-gefinancierde tak van het Copernicus onderzoeksprogramma (ca 500 arbeidsplaatsen) naar Utrecht te halen. Samen met Prof Wilco Hazeleger (Universiteit Utrecht). 

(2020—) Ontwikkelaar van een tenure track (TT) prognose instrument voor corporate HR van Wageningen Universiteit, om de ontwikkeling van de TT-populatie onder verschillende scenarios te berekenen.

(2019–) Voorzitter van de External Science Advisory Board van het Karlsruhe Institute of Technology, en lid van het Science Advisory Panel van het Newton Fund collaborative program UK-Brasil.

Laatst gewijzigd:21 maart 2023 11:28