Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons T.B. (Thomas) Tienkamp, MA

T.B. (Thomas) Tienkamp, MA

Profielfoto van T.B. (Thomas) Tienkamp, MA
E-mail:
t.b.tienkamp rug.nl

Wanneer we spreken, gebruiken we zowel feedforward (opgeslagen motor programma's voor specifieke klanken) en feedback mechanismes (waar auditieve of somatosensorische feedback wordt gebruikt om onze uitspraak te corrigeren). Er is veel bewijs is dat we erg goed zijn in onszelf aan te passen aan veranderingen op de korte termijn (wanneer we bijvoorbeeld met een bijtblok spreken). Echter is er vrij weinig bekend over ons aanpassingsvermogen op de lange termijn.

In mijn PhD project wil ik juist deze lange termijn flexibiliteit onderzoeken door mensen te volgen die behandeld zijn voor mondholtekanker. Doordat de behandeling chronische anatomische veranderingen teweeg brengt, moeten deze mensen compensatiestrategieën ontwikkelen. Deze strategieën zullen we in kaart brengen met electromagnetic articulography en akoestische metingen. We zullen ook meten in hoeverre mensen auditieve en somatosensorische informatie  gebruiken om hun motor programma's aan te passen. Zo kunnen we onderzoeken of één van de twee het succes van de gevonden compensatiestrategieën kan voorspellen.

De resultaten van het onderzoek kunnen gebruikt worden om spraaktherapie voor deze groep patiënten te verbeteren en ontwikkelen.  

Dit project wordt begeleid door prof. dr. Martijn Wieling, dr. Defne Abur, prof. dr. Max Witjes, en dr. Sebastiaan de Visscher

Projecten waar ik verder aan werk, of in het verleden aan heb gewerkt, zijn onder andere:

  • Akoestische analyse van de effecten van een chirurgische kaakcorrectie op de spraak (in samenwerking met Boston University)
  • Het testen en ontwikkelen van spraaktechnologie voor mondholtekanker patiënten (in samenwerking met het NKI-AVL)
  • Akoestische analyse van de spontane spraak van mondholtekanker patiënten (in samenwerking met het NKI-AVL)
  • Tijdsreferentie in afasie
  • Het ontwikkelen en testen van therapiemateriaal voor mensen met afasie (in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam)
  • Effecten van meertalig taalgebruik op executive control waarbij we pupillometrische data verzameld hebben
Laatst gewijzigd:14 november 2023 15:45