M. (Mònica) Colominas Aparicio, Prof
Mònica Colominas Aparicio behaalde haar BA en MA (cum laude) in Arabische taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze promoveerde aan dezelfde universiteit (afdeling Religiewetenschappen), gefinancierd door het NISIS (Netherlands Interuniversity School for Islamic Studies). De in Barcelona geboren Mònica studeerde ook af in klassieke gitaar (Conservatorium van Amsterdam).
In haar proefschrift onderzocht ze religieus polemische verhandelingen tegen de christenen en de jodenvan demoslimminderheden (Mudejars en Moriscos), die in de christelijke gebieden van het Iberisch schiereiland leefden in de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd. Daarin besprak ze hoe deze moslims polemiek gebruikten om hun identiteit als moslims op te bouwen en de cohesie van hun gemeenschappen te behouden binnen een context met een christelijke meerderheid. Het proefschrift werd in 2016 bekroond met de PhD Dissertation Award van de Amsterdam School of Historical Studies (UvA).
Tijdens haar promotie was Mònica vertegenwoordiger van de NISIS Junior Research Council en ook extern lid van het internationale project CORPI (Conversion, Overlapping, Religiosity, Polemic and Interaction) van het CSIC (Centro Superior de Investigaciones Científicas) in Madrid (ERC Advanced Grant (2013-2019).
Momenteel is Mònica Veni-laureaat met een project over de omstandigheden van joden en christenen in al-Andalus (islamitisch Iberië, van 711 tot 1492). Ze onderzoekt hun sociale realiteit en wil de kennis over de geschiedenis van minderheden in islamitische samenlevingen verduidelijken.
Sinds augustus 2020 is ze als Rosalind Franklin Fellow verbonden aan de Faculteit Religie, Cultuur en Samenleving bij de afdeling Christendom en Ideeëngeschiedenis. Haar specialisme: religieuze minderheden (moslims, christenen en joden) in premodern Iberië, nu met een focus op al-Andalus. Ze doceert in het BA- en MA-programma en in 2023 aan het Erasmus Mundus MA-programma Religious Diversity in a Globalised World van de faculteit (gefinancierd door de EU).
Sinds 2016 is Mònica verbonden aan het Max Planck Institute for the History of Science in Berlijn (Department I, Structural Changes in Systems of Knowledge). Eerst werkte ze daar als postdoc, en daarna als onderzoekster en kernlid van het interinstitutionele MPIWG-project “Convivencia: Iberian to Global Dynamics, 500-1750”. Inmiddels is ze MPIWG Visiting Research Scholar en richt ze zich op het gebruik van natuurfilosofie door de Mudejars en Moriscos in polemische verhandelingen. Hierbij moet ook worden vermeld dat Mònica lid is van het interuniversitaire project SIDE-Cultures (2022-2025, gefinancierd door het Spaanse Ministerie van Onderwijs) dat zich bezighoudt met de semantiek van insluiting en uitsluiting in de Castiliaanse steden van de 14e-15e eeuw.
In 2020 werd Mònica lid van de Raad van Bestuur van NISIS (Netherlands Interuniversity School for Islamic Studies), en in 2022 van de redactieraad van Brills boekenreeks The Iberian Religious World. Ze is tevens Review Editor van Brills tijdschrift Medieval Encounters.
Tot Mònica’s publicaties (zie Publicaties) behoort een monografie in Brill (2018) over het corpus van polemische moslimliteratuur in de christelijke gebieden van het Iberische schiereiland met de titel The Religious Polemics of the Muslims of Late Medieval Iberia. Identity and Religious Authority in Mudejar Islam [The Medieval and Early Modern Iberian World 64].
Laatst gewijzigd: | 28 februari 2023 20:47 |