dr. L. (Laurens) van Kouwenhove
IndiRock (2017 - 2021)
Ontwikkeling van een schoen met rockerzool
Hardlopers hebben vaak blessures aan de achillespees en peesplaat onder de voet. Ongeveer één op de vijf hardlopers heeft hier last van. Op zich niet zo gek als je weet hoeveel kracht er op de peesstructuren komt te staan bij een simpel loopje. Maar hoe onvermijdelijk is het, en is er niet gewoon een type schoen dat het kan oplossen?
Meerdere onderzoeken tonen aan dat een schoen met een zogeheten ‘rocker-profiel’ belastingverlagend kan werken op de achillespees. In feite is zo’n zool niets meer dan een verstijfde zool met een sterke afronding. Alleen al in Nederland maken honderdduizenden mensen gebruik van speciale medische buitenzolen. Zij zijn gebaat bij een betere afwikkelcorrectie, het technische begrip voor de vorm van de schoenzool. Het maken van zulke verantwoorde zolen is een moeilijke, tijdrovende, ambachtelijke klus en het resultaat is vaak wisselend van kwaliteit omdat de kwaliteit van de schoenmaker de effectiviteit bepaalt.
In het SNN gesubsidieerde project IndiRock werken vier partijen samen aan een nieuw concept op dit gebied: het UMCG, de orthopedische schoen- en instrumentmakerij OIM, softwareontwikkelingsbedrijf aXtion en Hulotech, specialist in rapid prototyping. Het doel is om op basis van innovatieve meetmethodes de ideale afwikkelcorrecties te bepalen. Samen doen we onderzoek naar de medisch betrouwbare vertaling van die data, fabricagetechnologie en kennis van materialen. De individuele eigenschappen van een voet en het looppatroon worden met een algoritme vertaald naar een model van een schoenzool. In dit model zit een groot aantal eigenschappen verwerkt waar de schoenzool aan moet voldoen. Kennis over deze eigenschappen wordt gehaald uit huidige onderzoeken, maar het is goed mogelijk dat voor een aantal eigenschappen nog extra onderzoek nodig is. Hoe groot moet de ronding zijn? Waar moet deze ronding beginnen? Hoe buigzaam moet de zool zijn? Dit is een kleine greep uit de vragen die beantwoord moeten worden voordat een op maat gemaakte schoenzool ontwikkeld kan worden. Uiteindelijk ontwikkelen wij de technologie, die de kwaliteit en reproduceerbaarheid van afwikkelcorrecties sterk zal verbeteren. Hiermee hopen we dat we voor een grote groep patiënten een hulpmiddel ontwikkelen in hun strijd tegen de achillespeesklachten
Laatst gewijzigd: | 19 december 2023 15:49 |