I. (Iris) van der Lijn, MSc
NAH-Progress: Onderzoek naar visuele klachten bij multiple sclerose, de ziekte van Parkinson en dementie
De zorg voor mensen met multiple sclerose, ziekte van Parkinson en dementie wordt steeds beter. Echter, visuele klachten en stoornissen worden vaak niet herkend of erkend en de juiste zorg en revalidatie wordt niet altijd toegepast. Koninklijke Visio in Haren heeft de kennis en expertise in huis om de stap naar hoogwaardige klinische zorg te zetten. Hierdoor kunnen mensen met neurodegeneratieve aandoeningen de complexe en specialistische diagnostiek en revalidatie krijgen die ze nodig hebben. Het project NAH-Progress, financieel ondersteund door Stichting Novum en ZonMw Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten, heeft als doel hoogwaardige revalidatie in de zorgketen te organiseren, te verankeren en wetenschappelijk te onderbouwen.
In 2016 is er een samenwerkingsverband aangegaan tussen Koninklijke Visio en respectievelijk Punt voor Parkinson, MS Centrum Noord-Nederland en de geheugenpoli van het UMCG op het gebied van verwijzingen. De samenwerking heeft betrekking op screening van patiënten, verwijsroutes en wetenschappelijk onderzoek. Patiënten die zich bij deze centra aanmelden, worden ook gescreend op visuele problematiek en zo nodig doorverwezen naar Koninklijke Visio. De gegevens die dit oplevert, worden verzameld en geanalyseerd om zo de visuele problemen bij neurodegeneratieve aandoeningen beter te begrijpen en de revalidatiezorg te onderbouwen.
Het doel van NAH-Progress is om een nationale richtlijn voor verwijzing, diagnostiek en revalidatie van visuele klachten bij multipele sclerose, de ziekte van Parkinson en (vroeg)dementie op te stellen.
Betrokken personen en organisaties:
Rijksuniversiteit Groningen
Iris van der Lijn
Fleur van der Feen
Gera de Haan
Joost Heutink
Koninklijke Visio
Contactpersoon: Vanessa Buijnink
Extern
Dr. J. Meilof, Martiniziekenhuis Groningen en MS Centrum Noord
Dr. T. Heersema - Universitair Medisch Centrum Groningen en MS Centrum Noord
Prof. dr. T. van Laar – Universitair Medisch Centrum Groningen en Punt voor Parkinson
Dr. W. Rutgers, Martiniziekenhuis Groningen en Punt voor Parkinson
Van der Meulen, Martiniziekenhuis Groningen en Punt voor Parkinson
Prof. dr. P. de Deyn - Universitair Medisch Centrum Groningen, Alzheimer Research Centrum
Laatst gewijzigd: | 25 juni 2022 11:43 |