Naam nieuw datacenter van de RUG verwijst naar ‘Bron van kennis’
Het nieuwe HPC-datacenter van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op de Zernike Campus heet vanaf nu ‘Coenraad Bron Center’. Het College van Bestuur heeft deze naam gekozen uit de inzendingen van een prijsvraag en op vrijdag 10 december is de naam onthuld door Anke Breeuwsma, technisch directeur van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT). Prof.drs. Coenraad Bron was de eerste hoogleraar van de vakgroep Informatica van de RUG. Met de naam Bron wordt bovendien symbolisch verwezen naar het datacenter als bron van kennis.
Over Coenraad Bron
Na zijn studie Scheikunde aan de Universiteit Utrecht begon Coenraad Bron (1937-2006) in 1963 zijn wetenschappelijke loopbaan aan de Technische Hogeschool Eindhoven in de groep van de informaticus Edsger W. Dijkstra. Daar kwam hij in aanraking met het programmeren van computers en was hij intensief betrokken bij de ontwikkeling van de programmeertaal Algol-68.
In 1973 zette hij zijn loopbaan voort aan de Technische Hogeschool Twente waar hij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de taal Modulair Pascal. Op 1 september 1983 werd Bron aangesteld als eerste hoogleraar van de vakgroep Informatica van de RUG. De opleiding Informatica was het jaar daarvoor van start gegaan. Bron bleef tot zijn emeritaat in 2000 verbonden aan de RUG.
Prijsvraag
De prijsvraag heeft twee winnaars opgeleverd die beiden kwamen met de suggestie om het nieuwe datacenter naar Coenraad Bron te noemen. De inzenders prijswinnaars zijn RUG-studenten Vincent Vrijburg (Informatica) en Leon Wetzel (Communicatie- en Informatiewetenschappen). Zij winnen een tegoedbon van universiteitswinkel I Shop.
Nieuwbouw HPC Datacenter
De bouw van het nieuwe High Performance Computing (HPC) datacenter aan de Grouwelerie 6 is vorig jaar september van start gegaan en komt tegemoet aan de groeiende behoefte aan betrouwbare dataopslag en hoogwaardige rekencapaciteit. “Door deze nieuwbouw kunnen RUG-onderzoekers en -afdelingen gebruik blijven maken van onze clouddiensten en zeer hoogwaardige rekenkracht,” aldus Anke Breeuwsma. "Het CIT blijft hierdoor expert in research data. Zo’n buitengewoon sterke infrastructuur is ook enorm belangrijk om op internationaal niveau samen te kunnen werken aan grote baanbrekende onderzoeksprojecten.”
De bouwkundige oplevering van het energie-efficiënte gebouw heeft in september plaatsgevonden. De komende periode zal het datacenter verder gereed worden gemaakt voor de inrichting van de systemen, zodat het vanaf begin 2022 gefaseerd kan worden ingezet voor onderwijs en onderzoek.
Meer informatie: www.rug.nl/groundbreakingwork
Laatst gewijzigd: | 04 oktober 2024 12:42 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...