Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

RUG organiseert Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2022

31 maart 2022

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade wordt dit jaar georganiseerd door de astronomen van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Tussen 4 april en 15 mei kunnen alle leerlingen uit 5 havo en 5 en 6 vwo de vragen van de voorronde downloaden van sterrenkunde olympiade website. Op 4, 5 en 6 juli is er voor de beste inzenders een programma met hoorcolleges, werkcolleges, rondleidingen, een planetariumshow, masterclasses en natuurlijk met finalevragen.

De telescopen op La Palma | Foto Max Alexander
De telescopen op La Palma | Foto Max Alexander

De hoofdprijs van de Sterrenkunde Olympiade is traditiegetrouw een waarneemreis naar het Roque de los Muchachos Observatorium op het Canarische eiland La Palma. Daar mag de winnaar waarnemingen doen met een van de twee Nederlands-Engelse telescopen.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren die geïnteresseerd zijn in natuur- en sterrenkunde. De olympiade wordt afwisselend georganiseerd door een van de sterrenkundige instituten van de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. Die vier instituten vormen samen de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Meer informatie over de Sterrenkunde Olympiade via de website, Facebook, Instagram en Twitter

Tekst: NOVA

Laatst gewijzigd:27 juni 2024 16:07

Meer nieuws

  • 25 juni 2024

    Heineken Young Scientists Award voor Casper van der Kooi

    Voor zijn onderzoek in het domein Natural Sciences ontvangt Casper van der Kooi de Heineken Young Scientists Award.

  • 24 juni 2024

    Een plakkerigheidsmeter

    Verschillende plantensoorten gebruiken kleine plakkerige druppeltjes om insecten uit te schakelen of aan te trekken. Deze druppels zouden een ideaal gifvrij bestrijdingsmiddel tegen insecten kunnen zijn. Abinaya Arunachalam heeft een apparaat...

  • 20 juni 2024

    Zeegras kickstarten voor een klimaatbestendige zee

    Zeegras is op veel plaatsen op de wereld bijna volledig verdwenen, terwijl het unieke zoutwaterplantje een sleutelfunctie speelt in het ecosysteem. Deze week toont de BBC een mini-documentaire over het zeegrasherstelwerk van Laura Govers, ter...