Voor de meivakantie: A Capella Science
Het is meivakantie, maar niet iedereen is afgereisd naar zonniger oorden. En ja, er zijn ook nog mensen die werken! Voor de thuisblijvers en de harde werkers heeft Science LinX even iets luchtigs: A Capella Science, gezongen wetenschap.
Dit is een project van de Canadees Tim Blais (spreek uit: Blay), een theoretisch natuurkundige die toegepaste muziek is gaan maken. Hij zingt alle partijen zelf en mengt ze in oogstrelende video’s. De muziek is doorgaans geleend, zoals Bohemian Gravity (Queen) of Entropic Time (Billy Joel). De hit Despacito werd een verhandeling over ‘evo-devo’ (evolutie via ontwikkelingsbiologie).
A Capella Science is een leuke manier is om het werk wetenschappelijk verantwoord een paar minuutjes te onderbreken. En binnenkort is dat helemaal verantwoord, want de Science LinX redactie kreeg via Twitter te horen dat Blais bezig is met een nummer over moleculaire motoren – het onderwerp waarvoor ‘onze’ Ben Feringa in 2016 de Nobelprijs kreeg.
Sponsor
Gevraagd om een tipje van de sluier op te lichten meldde Blais dat het gaat om ‘A new Latin-pop science song parody exploring the unique challenge of building machines at the smallest possible scales.’ Of de naam van Feringa in het stuk voorkomt is nog niet duidelijk. De sponsor van deze song is het lab van David Leigh aan de Universiteit van Manchester. Leigh is een van de grondleggers van het onderzoek naar moleculaire motoren en was een prominent spreker tijdens het ‘Nobelsymposium’ dat de RUG in 2017 organiseerde. Daar liet hij Sir Fraser Stoddart en Jean-Pierre Sauvage opdraven om Ben Feringa te leren hoe je catenanen moet maken.
Voorlopig is het nog even afwachten hoe de nieuwe creatie van A Capella Science gaat uitpakken. Ondertussen is het genieten van de vele songs die al af zijn. En wie ze mooi vindt, kan ook even naar de crowdfunding pagina van Blais gaan. Hij is voor zijn productie helemaal afhankelijk van donateurs en abonnees!
Laatst gewijzigd: | 23 juli 2018 12:35 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...