Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Van rozen snoeiende robot tot slimmer elektriciteitsnet

10 november 2016

Uit de laboratoria van de Rijksuniversiteit Groningen komen vaak verrassend praktische vindingen. Naast fundamenteel onderzoek is er ook veel technisch onderzoek, waar ingenieurs met behulp van de nieuwste technologie toepassingen ontwikkelen. Om dit techniekonderzoek en – onderwijs te stimuleren is het Groningen Engineering Center (GEC) opgericht. Op 25 oktober kwamen ruim 250 bezoekers af op de start van dit centrum.

Een groot aantal onderzoekers liet er op grote posters zien wat zij aan het doen zijn. Zoals een robot maken die met behulp van camera’s de weg in een tuin kan vinden en zelfstandig het gras maait en de rozen snoeit. De Groningse onderzoeker Nicola Strisciuglio ontwikkelt een deel van de software voor beeldherkenning. Maar er is ook onderzoek naar het klotsen van vloeibaar aardgas in een transportschip – dat kan een gevaar voor de stabiliteit zijn.

Ook het bedrijfsleven is erbij. Zoals een bedrijfje (Sustainable Buildings) van twee voormalige RUG onderzoekers, die met slimme software en sensoren het energiegebruik van gebouwen omlaag brengen. Ze zijn al aan de slag in enkele gebouwen van de gemeente Groningen. Maar ook het Innovatiecluster Drachten, waarin vijftien hightech bedrijven uit Noord Nederland samenwerken. Voor hen is de RUG een leverancier van technisch personeel en een samenwerkingspartner voor onderzoek.

Investering

De positie van de technici in de RUG is uniek in Nederland, vertelt hoogleraar toegepaste wiskunde Jacquelien Scherpen, die voorzitter is van het GEC. ‘Wij werken binnen een algemene universiteit. In het buitenland is dat vrij normaal, maar in Nederland heb je gespecialiseerde technische universiteiten’, vertel zij. Wat is daar het voordeel van? ‘Ik werk zelf onder meer aan slimme energienetwerken. Maar dat is niet alleen een technisch probleem. Er zit ook een juridische kant aan, en mensen moeten er mee om kunnen gaan.’ Dan is het handig wanneer er onderzoekers in de buurt zijn die daar verstand van hebben, bij de faculteit Rechten en Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.

Experimenteel prototype van de snoeirobot | Foto TrimBot 2020 project
Experimenteel prototype van de snoeirobot | Foto TrimBot 2020 project

De RUG is de enige algemene universiteit waar je als student de titel ‘ingenieur’ kunt krijgen. De afgelopen jaren zijn die technische opleidingen flink gegroeid. De universiteit investeert de komende jaren 6 miljoen euro in technisch onderwijs en onderzoek. Er komen nieuwe masteropleidingen: Mechanical Engineering / Advanced Instrumentation in samenwerking met SRON Ruimteonderzoek, Astron, het protonentherapiecentrum van het UMCG en KVI-Cart en daarnaast een opleiding Systems & Control in samenwerking met de Universiteit Twente.

Verder komen er ook extra hoogleraren bij. Collegevoorzitter Sibrand Poppema omschrijft het belang van technisch onderzoek zo: ‘Het is de verbindende schakel tussen ons fundamenteel onderzoek en het bedrijfsleven.’ Of het nu gaat om protheses, nieuwe vormen van elektronica, of een zelfstandige snoeirobot, Groningse technici maken het.

Meer informatie: www.rug.nl/engineering

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 22:14
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024