RUG-student Maria Azhar wint Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde
Op 28 november ontvangt Maria Azhar een Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde van 5000 euro bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Maria Azhar won deze prijs voor theoretisch onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen naar spiraal-magnetische ordening in het zogenaamde Kondo-model. De resultaten van haar onderzoek zijn van belang voor dataopslag en -verwerking. RUG-student Job Feldbrugge ontving als eerder gemeld de Afstudeerprijs voor Sterrenkunde.
Het Kondo-model geeft een beschrijving van de fysieke eigenschappen van materialen, die een magnetische structuur op atomair niveau kennen. In haar scriptie gaat ze diep in op de structuur van de materie, en blijkt zij in staat de tot nu toe bekende beschrijving te verbeteren van de processen die zich daar afspelen. In haar onderzoek toonde zij aan dat op microniveau bepaalde spiraalvormige structuren veel vaker voorkomen dan tot nu toe werd verondersteld.
Omdat Maria in staat was deze microstructuren van bepaalde materialen beter in kaart te brengen, kan de werking van magnetische geheugens worden verbeterd. Hierdoor kunnen dataverwerking en dataopslag (zoals in microchips) in de toekomst effectiever worden.
De jury is onder de indruk van het theoretische onderzoek van Maria Azhar en de door haar beschreven mogelijke toepassingen. Het onderwerp van haar afstudeerscriptie was oorspronkelijk bedoeld als onderwerp voor een promovendus.
In het totaal worden op 28 november in Haarlem drie Shell Afstudeerprijzen voor Natuurkunde van 5000 euro uitgereikt door Teun Graafland, manager External Research Netherlands, Shell Global Solutions International. De andere winnaars zijn Guizela Huelz (Universiteit van Amsterdam) en Bèr Wedershoven (Technische Universiteit Eindhoven). ‘De diversiteit van hun onderzoek is groot enlaat zien hoe breed en interessant het vak Natuurkunde is’, zegt Teun Graafland. ‘Dit onderstreept hoe belangrijk technische en exacte vakken zijn voor innovatie en waarom Shell deze prijs ter beschikking stelt.’
De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem.
Op 28 november ontvangen ook zes topstudenten in exacte en technische vakken van Rijksuniversiteit Groningen een Jong Talent aanmoedigingsprijs van 500 euro bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. De winnaars zijn: Irina Chiscop (Wiskunde en technische wiskunde), Freddie Hendriks (Natuurkunde en technische natuurkunde), Annemarie Maan (Scheikunde), Isabela Constantin (Informatica en technische informatica), Dion Groothof (Life Science and Technology) en Natasha Witto (Chemische Technologie). Zij behoren tot de beste propedeusestudenten van hun studie.
Bron: persbericht KHMW.
Laatst gewijzigd: | 10 juni 2015 14:56 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...