Vliegen op bakpoeder
Voor onderhoudende experimenten heb je niet per se een groot laboratorium nodig. En raketten kan je prima lanceren met bakpoeder.
Het Schotse eiland Scarp is misschien wel de verste uithoek van het Verenigd Koninkrijk. Een zeestraat van 750 meter scheidt het eilandje van North Harris in de Outer Hebrides. Daarna moet je ruim zeventig kilometer over onverharde wegen richting het vissersdorpje Stronoway, vanwaar een veerboot je in drie uur naar Ullapool op het vasteland brengt. En dan zit je nog steeds in een uithoek.
Dat kun je thuis ook proberen, maar dan – voor je eigen veiligheid en die van anderen – niet met licht ontvlambare brandstof. De raket van "Ik denk dus ik plof!" is gevuld met bakpoeder, keukenazijn en een klein stukje keuken- of wc-papier. Bij de reactie van bakpoeder (natriumwaterstofcarbonaat, NaHCO3) met keukenazijn (een oplossing van azijnzuur, CH3COOH) ontstaat gasvormig koolstofdioxide en als je de reactie laat plaatsvinden in een afgesloten container, ontstaat er genoeg druk om iets te lanceren. De reactievergelijking kun je lezen in de vorige aflevering van deze rubriek.
Hoeveel gas er ontstaat, is eenvoudig te berekenen. Stel dat er twee gram bakpoeder reageert, dat is ongeveer 0,02 mol (een mol is een eenheid voor de hoeveelheid moleculen). Omdat 1 mol bakpoeder in deze reactie 1 mol CO2 oplevert, ontstaat er dus 0,02 mol gas. Bij 25 graden Celcius heeft een gas een volume van 2,45 * 10-2 m3 mol-1. Dat betekent dat je 0,02 * 2,45 * 10-2 * 103 = 0,49 liter CO2 krijgt. Ter vergelijking: een fotokokertje heeft een inhoud van ongeveer 35 milliliter.
De hamvraag is natuurlijk of je deze proef ook in het groot kunt uitvoeren. Een poging van de redactie om een lege Pringlesbus te lanceren mislukte omdat de koker zich niet goed liet afsluiten.
Tips voor een betere grote container zijn welkom.
Auteur: Ernst Arbouw
Laatst gewijzigd: | 12 april 2021 13:13 |