Wouter Roos partner in EIC Pathfinder-project
Professor Wouter Roos is partner in een onderzoeksconsortium dat een European Innovation Council (EIC) Pathfinder-subsidie toegekend heeft gekregen binnen het Horizon Europe programma. Het project genaamd VIRUSong ontvangt 5,5 miljoen euro. Het consortium bestaat uit partners uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Nederland. De Université de Lyon is coördinator. EIC Pathfinder-subsidies zijn bedoeld om onderzoeksteams te ondersteunen bij het onderzoeken of ontwikkelen van een opkomende baanbrekende technologie.

In het project VIRUSong gaan onderzoekers minuscule trillingen van virussen bestuderen om diagnostische hulpmiddelen te ontwikkelen. Door de materiaaleigenschappen van virale nanodeeltjes onderling te vergelijken met behulp van tastmicroscopie (atomic force microscopy, AFM), kunnen mechanische inzichten worden gekoppeld aan trillingsspectra van de deeltjes. Wouter Roos, onderzoeker bij het Zernike Institute for Advanced Materials (ZIAM), ontvangt 950.000 euro voor zijn deel in het project. Binnen zijn onderzoeksgroep gaan een promovendus en een postdoc aan de slag met het uitvoeren van de nano-indentatie-experimenten onder de AFM. De verkregen nieuwe inzichten zullen naar verwachting de virale diagnostiek stimuleren en een platform bieden voor snelle en efficiënte karakterisering van ziekteverwekkende virussen zoals SARS-CoV-2.
EIC Pathfinder/Horizon Europe
Met het Pathfinder-programma ondersteunt de European Innovation Council de verkenning van gedurfde ideeën voor radicaal nieuwe technologieën. De subsidies zijn bedoeld voor vergevorderd onderzoek, met de focus op wetenschappelijke samenwerkingen die technologische doorbraken ondersteunen. EIC Pathfinder is het eerste instrument binnen het Horizon Europe programma van de Europese Unie.
Laatst gewijzigd: | 07 november 2022 15:24 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...