Hoogleraar Caspar van der Wal ontvangt subsidie binnen Nationaal Groeifonds-programma Quantumtechnologie
Hoogleraar Caspar van der Wal van het Zernike Institute ontvangt een subsidie binnen het Nationaal Groeifonds-programma Quantumtechnologie, dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in samenwerking met Quantum Delta NL heeft georganiseerd. Van der Wal ontvangt de subsidie voor zijn project ‘Telecom-quantum huwelijk met metaalatomen in halfgeleiders’. De subsidie omvat een bedrag van 350.000 euro.
Quantumtechnologie is een sleuteltechnologie die antwoorden kan bieden voor veel onopgeloste maatschappelijke uitdagingen.

Telecom-quantum huwelijk met metaalatomen in halfgeleiders
Quantumtechnologie kan ons internet veiliger maken en betere sensoren geven. Er is nog veel onbekend over welke materialen het meest geschikt zijn om zulke technologie te bouwen. Het project van Van der Wal gaat voortbouwen op de recente ontdekking dat het toevoegen van losse metaalatomen aan een veel gebruikt halfgeleidermateriaal betere quantumtechnoligie kan geven. De verbetering is dat de kleur licht die in gebruik is voor de glasvezels van het internet direct geschikt is om een quantumgeheugen of quantumsensor te controleren. Van der Wal wil beter begrijpen welke metaalatomen hiervoor het meest geschikt zijn en hoe ze gecontroleerd kunnen worden in een halfgeleider device.
Quantum Delta NL
In 2019 is Quantum Delta NL opgericht om de Nationale Agenda Quantum Technologie uit te voeren. In 2021 kreeg het voorstel van Quantum Delta NL een volledige honorering vanuit het Nationaal Groeifonds. De Rijksoverheid stopt 615 miljoen euro in quantumtechnologie. Daarvan is binnen het programma Quantumtechnologie in totaal 42 miljoen euro gereserveerd voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie, over een looptijd van zeven jaar.

Laatst gewijzigd: | 20 december 2022 13:44 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...