Achtergrondinformatie
Het project ‘Kom terug!’ bestaat uit twee fases: een kwantitatief deel waarin we in kaart brengen hoeveel jongeren nu eigenlijk echt vertrekken en terugkeren en welke rol interventies hebben in dit proces, en een kwalitatief deel naar de beweegredenen achter deze migratiepatronen.
Kwantitatief: wie vertrekt en komt terug? En wat voor terugkeer initiatieven bestaan al?
In de eerste fase van het onderzoek wordt het aantal vertrekkers en terugkeerders in beeld gebracht. Ook de eigenschappen van de doelgroep worden hierbij in beeld gebracht, zoals leeftijd en levensfase van vertrek en terugkeer, verhuisgedrag van familie en partner, opleidingsniveau en meer. Daarnaast brengen we in beeld welke regio’s in Nederland hun jongeren vaker zien terugkeren dan anderen.
Om te kijken wat voor beleid werkt in het terug halen van jongeren worden bestaande terugkeer initiatieven in Nederland, Duitsland en Denemarken in kaart gebracht en nader geanalyseerd. Deze voorbeelden geven gemeenten en plattelandsregio’s handelingsperspectief om contact te houden met de vertrekkers en hoe zij zelf een terugkeer initiatief kunnen opzetten.
Kwalitatief: waarom keren mensen juist wel of niet terug?
In de tweede fase wordt verkend hoe jongvolwassen vertrekkers en terugkeerders de terugkeer initiatieven ontvangen, wat hun ervaringen zijn en in hoeverre deze initiatieven de keuze voor een eventuele terugkeer naar de plattelandsregio van opgroeien beïnvloeden.
Tijdens jaarlijkse workshops zullen de onderzoekers en Nederlandse beleidsmakers uit verschillende plattelandsregio’s inzichten delen en verkennen of er behoefte is aan het gezamenlijk inrichten van een terugkeer initiatief.
Laatst gewijzigd: | 10 september 2024 12:51 |