Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Medische Microbiologie en Infectiepreventie
University Medical Center Groningen

Promotie mw. M.A. Diosa Toro: Host cell responses to dengue virus infection

Host cell responses to dengue virus infection
11 september 2017

Promotie: mw. M.A. Diosa Toro, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Host cell responses to dengue virus infection

Promotor(s): prof.dr. J.M. Smit, prof.dr. S. Urcuqui Inchima

Faculteit: Medische Wetenschappen / UMCG

Samenvatting:

Moleculaire interacties tussen denguevirus en gastheercel

Dengue (ook wel knokkelkoorts) is de meest voorkomende virale infectieziekte dat wordt overgedragen door muggen in de wereld met naar schatting 390 miljoen infecties per jaar. Ondanks de grote klinische impact en economische schade van het dengue virus is er nog steeds geen behandeling beschikbaar.

Het onderzoek beschreven in het proefschrift bestudeert de moleculaire interacties tussen het virus en de gastheercel. We hebben onder andere vastgesteld welke cellen in ons lichaam met name worden besmet met het dengue virus. Macrofagen, belangrijke fagocyterende cellen, spelen een belangrijke rol in de productie van nieuwe dengue virusdeeltjes. Ook hebben we ontrafeld hoe antistoffen tegen het dengue virus het infectieproces in macrofagen versterken in plaats van neutraliseren. Daarnaast is onderzocht welke rol microRNAs (kleine humane RNA moleculen) hebben op het replicatieproces van het dengue virus in macrofagen. Een van deze moleculen bleek het replicatieproces van dengue af te remmen en we beschrijven het mogelijke werkingsmechanisme hiervan. Verder is onderzocht hoe dengue virus het cellulaire stress mechanisme reguleert om zodoende virus productie te waarborgen. In het laatste hoofdstuk wordt de ontdekking van een potentieel nieuw antiviraal middel tegen dengue beschreven. Toevoeging van tomatidine aan cellen remt virusproductie met 99.9% en werkt zowel profylactisch als therapeutisch.

Samenvattend, door de studies beschreven in dit proefschrift hebben we een beter inzicht gekregen in de moleculaire interacties tussen het virus en de gastheercel. Daarbij hebben we een nieuw antiviraal middel ontdekt en vervolgstudies zullen moeten uitwijzen of dit molecuul inderdaad de potentie heeft het ziektebeeld van dengue te matigen.

Laatst gewijzigd:05 oktober 2017 15:14
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.