Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

27 augustus 2024

Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing en stamcelmodellen rendabel worden zodat ze verder ontwikkeld kunnen worden. Hiervoor is 5.7 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld vanuit het Nationale Groeifonds.

Een van de belangrijke technologieën die G2 Solutions verder gaat ontwikkelen en aanbieden is single cell DNA-sequencing. Met deze techniek kan het DNA van één enkele cel heel precies in kaart worden gebracht. Op basis daarvan kan een ziekte veel preciezer gediagnosticeerd worden en kan voorspeld worden of een bepaalde (dure) behandeling aan gaat slaan bij de patiënt. Dat mes snijdt aan twee kanten. Zo hoeft de patiënt geen zware behandeling te ondergaan die toch niet werkt en wordt er ook bespaard op dure geneesmiddelen.

Stamcelafgeleide ziektemodellen

Een andere belangrijke technologie die G2 Solutions gaat aanbieden is iPSC waarmee we patiënt-afgeleide stamcellen kunnen maken. In combinatie met CRISPR gene editing technologie, een techniek waarbij we genetische informatie kunnen aanpassen, kunnen vervolgens ziektemodellen ontwikkeld worden van deze patiënten. Daarmee kunnen we 'mini-organen (organ-on-a-chip) kweken die representatief zijn voor patiënten. Die mini-organen zijn heel belangrijk als ziektemodellen om in het laboratorium onderzoek te doen naar nieuwe geneesmiddelen voor deze patiënten.

Apparatuur en hoogtechnologische kennis verhuren

Het naar de markt brengen van de technologieën is nodig, omdat beide onderzoeksfaciliteiten zolang ze alleen voor UMCG-onderzoek worden ingezet, niet rendabel zijn. Het gaat niet alleen om dure apparaten (infrastructuur), maar ook om hoogtechnologische kennis van medewerkers. Door de overcapaciteit via een bedrijf te verhuren aan andere partijen, kan het UMCG het geld dat dat oplevert weer inzetten voor wetenschappelijk onderzoek. Tegelijkertijd draagt G2 Solutions bij aan een betere beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland.

UMCG-visie

’Het UMCG staat als kennisinstituut ten dienste van de samenleving. Dat we, door het oprichten van G² Solutions, ervoor kunnen zorgen dat niet alleen onze eigen onderzoekslijnen, maar ook die van andere partijen kunnen profiteren van onze kennis en kunde, doet daar helemaal recht aan. Bovendien is deze toekenning een enorme impuls voor publiek-private samenwerking, en daarmee voor onze healthy ageing campus, waar onderzoekers, clinici, bedrijven, patiënten en overheden samenwerken aan innovaties ten behoeve van meer gezonde jaren; voor de inwoners in het Noorden en, door valorisatie, voor patiënten wereldwijd’, aldus UMCG-bestuurder Wiro Niessen.

Samenwerking

Het opgerichte bedrijf G² Solutions (spreek uit: G-square Solutions) is een samenwerking tussen UMCG-onderzoeksinstituut ERIBA en de afdeling Genetica van het UMCG en werkt volop samen met andere (externe) partijen. Zo wordt voor de drug discovery screenings samengewerkt met Pivot Park uit Oss. Voor de sequencing wordt samengewerkt met GenomeScan in Leiden. Daarnaast is LIFE Coorperative, de coöperatie voor life-science bedrijven in Noord-Nederland, nauw betrokken bij de oprichting van G² Solutions. Floris Foijer, een van de toponderzoekers van ERIBA wordt wetenschappelijk directeur van G² Solutions. G² Solutions wordt een 100% dochter van het UMCG en moet over vijf jaar zelfstandig en rendabel kunnen functioneren.

Nationale Groeifonds

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet ruim € 13 miljard in projecten die bijdragen aan duurzame economische groei van Nederland. Het Groeifonds investeert dat geld in onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatieprojecten verdeeld over 8 thema’s. Een van die thema’s is Gezondheid en Zorg, en binnen dat thema zijn er weer verschillende onderzoeksprojecten. Binnen het project PharmaNL wordt geld uit het groeifonds geïnvesteerd in geneesmiddelenontwikkeling en farmaceutische innovatie via twee programmalijnen (Human Capital en Shared Development Infrastructure). De 5,7 miljoen voor G² Solutions is de eerste subsidie die PharmaNL en ZonMw vanuit de programmalijn Shared Development Infrastructure hebben toegekend.

Laatst gewijzigd:27 augustus 2024 11:09

Meer nieuws

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.

  • 06 juni 2024

    Wiro Niessen Captain of Science van Topsector Life Sciences & Health

    Wiro Niessen, decaan van de Faculteit Medische Wetenschappen, is door minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van het Topteam van de Topsector Life Sciences & Health (LSH). Zijn benoeming is per 1 juni...