Studietips
Met dyslexie kan het soms lastig zijn om efficiënt te studeren, aangezien het lezen van collegestof meer tijd kan kosten. De volgende tips zouden je kunnen helpen bij het studeren:
-
Gebruik text-to-speech software. Deze software leest digitale teksten hardop voor, wat ervoor kan zorgen dat je teksten sneller kan lezen. Daarnaast zorgt de auditieve input naast de visuele input ervoor dat je de stof beter onthoudt. Gooi de handdoek niet meteen in de ring als het je in eerste instantie niet bevalt. Het is goed om even te wennen aan de software en er handigheid in te krijgen.
-
Maak gebruik van een spellingcheck bij je tekstverwerker. Hiermee kan je zo veel mogelijk spelfouten voorkomen. Probeer bij moeilijke woorden ook proactief over de spelling na te denken.
-
Bij schrijfopdrachten kan je iemand vragen om je verslag door te lezen. Deze persoon kan aangeven wanneer iets beter uitgelegd moet worden of bepaalde spellingfouten eruit halen.
-
Maak een goede planning. Probeer aan het begin van elke week een planning te maken. Plan vaste momenten op een dag waar je bezig gaat met studeren. Let er op dat je ook rustmomenten inplant en dat je genoeg tijd inplant voor eventuele uitloop.
-
Zorg voor een fijne werkplek. Probeer studie en privé gescheiden te houden. Wanneer je het lastig vindt om je thuis goed te concentreren, kan het helpen om buitenshuis te studeren, bijvoorbeeld in de Universiteitsbibliotheek. Een andere omgeving kan ervoor zorgen dat je minder afgeleid wordt.
-
Probeer tijdens de colleges alleen aantekeningen te maken van de stof die de docent bespreekt die niet op de slides staat. Vaak worden de slides na het college online gezet. Lees ze na het college rustig door en vul je aantekeningen aan waar nodig. Probeer deze aantekeningen niet op de laptop te maken, omdat een laptop vaak afleidt tijdens het college.
Houd er rekening mee dat niet elke studiemethode voor iedereen geschikt is en dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft. Daarnaast duurt het even voordat je gewend bent aan een nieuwe gewoonte, dus probeer het wat tijd te geven.
Handige literatuur
Interessante websites:
Interessante literatuur:
-
Geudens, A., Baeyens, D., Schraeyen, K., Maetens, K., De Brouwer, J., Loncke, M. (2011). Jongvolwassenen met dyslexie. Leuven: Acco. Van der Leij, A. (2016). Dit is dyslexie. Uitgeverij Lannoo Campus.
-
Tops, W., Callens, M. & Brysbaert, B. (2018) Slagen met Dyslexie in het Hoger Onderwijs. Uitgeverij Owl Press.
-
Rouweler, L. (2021) The impact of dyslexia in higher education. Rijksuniversiteit Groningen
Laatst gewijzigd: | 05 juni 2024 09:32 |