Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP News and activities Agenda

Promotie S. (Sara) Russo

Wanneer:di 26-03-2024 14:30 - 15:30
Waar:Academiegebouw
decoratieve afbeelding

Macrophage metabolic reprogramming in chronic diseases

Macrofaagmetabolisme en ontstekingsverlichting bij chronische ziekten

Het proefschrift van Sara Russo legt een basis voor begrip van macrofaaggedrag bij chronische ziekten en wijst op op maat gemaakte behandelingen die zich richten op macrofaagmetabolisme en ontstekingsverlichting, met mogelijke verbeteringen in de prognose voor patiënten.

Russo: 'Chronische obstructieve longziekte (COPD) en diabetes zijn veelvoorkomende chronische aandoeningen die de longfunctie en bloedsuikerspiegels beïnvloeden, met complicaties zoals hart- en vaatziekten, retinopathie en nefropathie. Beide ziekten worden gekenmerkt door chronische ontsteking, waarbij macrofagen een cruciale rol spelen in de immuunrespons en metabolisme in weefsels. Een dieper begrip van macrofagen in chronische ontsteking, inclusief hun verschillende fenotypen en metabole nuances, staat centraal in dit onderzoek.

Hoofdstuk 2 richt zich op macrofagen bij obesitas en type 2 diabetes, met aandacht voor hun karakterisering en metabolisme. Hoofdstuk 3 onderzoekt het effect van KDAC-remmers op ontstekingsmediatoren in macrofagen. Hoofdstuk 4 onderzoekt de invloed van collageenmorfologie op macrofaaggedrag en metabolisme. Dit proefschrift benadrukt de metabole aanpassingen van macrofagen en hun therapeutisch potentieel bij aandoeningen zoals COPD.

Voor toekomstig onderzoek worden single-cell metabolomics, proteomics en transcriptomics aanbevolen om macrofaagpopulaties en metabole routes te karakteriseren. Een geïntegreerde multi-omics aanpak kan cruciale regulatoren en therapeutische doelen onthullen."

Promotores prof. dr. R.P.H. Bischoff, prof. dr. B.N. (Barbro) Melgert

View this page in: English