Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB Graduate School of Economics and Business PhD programme

Orchestrating the manufacturing symphony: designs, decisions, and dynamics of production planning and control

Promotie:T.A. (Arno) Kasper
Wanneer:14 november 2024
Aanvang:11:00
Promotor:prof. dr. R.H. Teunter
Copromotor:dr. M.J. (Martin) Land
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Orchestrating the manufacturing symphony: designs, decisions, and
dynamics of production planning and control

Optimaal orkestreren van productieplanning en -beheersing in een veranderende wereld

Een productiebedrijf (bijv. ASML) staat voor de uitdaging om de levering van materialen, de beschikbaarheid van capaciteit en de vraag van klanten te coördineren. Deze coördinatie wordt gerealiseerd via productieplanning en -beheersing. Planning houdt in dat materiaalleveringen en capaciteitsgebruik van tevoren worden georganiseerd, terwijl beheersing de lopende processen monitort om ervoor te zorgen dat productieafdelingen soepel blijven draaien. 

Technologische vooruitgang biedt kansen voor verdere verbetering. Fabrikanten digitaliseren hun processen, waardoor machines slimmer worden en real-time besluitvorming op de werkvloer mogelijk wordt, wat flexibele planning en beheersing haalbaar maakt. Echter, fabrikanten worden ook geconfronteerd met nieuwe bedreigingen. Geglobaliseerde toeleveringsketens zijn gevoelig voor verstoringen als gevolg van oorlogen en natuurrampen, zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en spanningen tussen de VS en China. Dit bemoeilijkt de planning en beheersing van interne processen. 

Dit proefschrift van Arno Kasper onderzoekt hoe fabrikanten effectief kunnen reageren op deze veranderingen. Ten eerste, om volledig te profiteren van digitale technologie, wordt in dit proefschrift de ontoereikendheid van de gecentraliseerde top-down besluitvorming, die kenmerkend is voor klassieke plannings- en beheersingsstructuren, uiteengezet. In plaats daarvan worden alternatieve structuren voorgesteld en bijbehorende plannings- en beheersingstechnieken ontwikkeld, die allemaal gericht zijn op het integreren van besluitvorming op gedecentraliseerd niveau.

De resultaten tonen aan dat deze nieuwe technieken leiden tot meer tijdige leveringen, minder onderhanden werk en lagere voorraden. Ten tweede benadrukt het onderzoek dat onvermijdelijke verstoringen fabrikanten dwingen om hun planningsstructuren en processen opnieuw in te richten om de controle tijdens crises te behouden. Tot slot is het updaten van interne processen en structuren essentieel voor fabrikanten om resilient te zijn tegen supply chain disrupties en optimaal gebruik te maken van digitale technologieën.