Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB Graduate School of Economics and Business PhD programme

Preventive health program adoption, engagement, and effectiveness

Promotie:E. (Elena) Agachi, MSc
Wanneer:08 juli 2024
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. ir. K. (Koert) van Ittersum, prof. dr. T.H.A. (Tammo) Bijmolt, J.O. (Jochen) Mierau, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Preventive health program adoption, engagement, and effectiveness

Preventieve gezondheidsprogramma's, effectiviteit en engagement

De toenemende kosten in de gezondheidszorg zijn een prominent thema geworden in de samenleving. Veel kosten worden toegeschreven aan de behandeling van niet-overdraagbare ziekten. Preventieve maatregelen zijn nuttig in het terugdringen van de risicofactoren voor deze ziekten. Elena Agachi's onderzoek wijst uit dat de inzet van online gezondheidsprogramma’s hier een belangrijke rol in hebben.

De kracht van online gezondheidsprogramma's ligt in hun vermogen om relevante en actuele informatie op een toegankelijke manier te verstrekken, schrijft Agachi. Echter, er bestaan uitdagingen met betrekking tot het bereiken van de juiste doelgroepen, het behouden van de engagement van deelnemers, en het vaststellen van de werkelijke impact van deze programma's op de individuele gezondheid. In haar promotieonderzoek gaat ze hier op in.

Agachi concludeert dat, in vergelijking met een website, een mobiele app een hogere kans op acceptatie heeft onder de bevolkingsgroepen met de laagste sociaaleconomische status. Het onderzoeken van de effectiviteit van e-mailherinneringen om de engagement van deelnemers te vergroten, vertoont volgens haar een matig positief effect, met de meeste potentie bij e-mails die in lijn zijn met de doelstellingen van het gezondheidsprogramma. Bij het meten van de effectiviteit van het gezondheidsprogramma blijkt een significante verlaging van de zorgkosten onder de app-gebruikers na twee jaar deelname, vervolgt ze. Verdere besparingen in zorgkosten zijn geassocieerd met een verhoogd programmagebruik, waarbij frequentie van het gebruik een krachtiger effect heeft dan de intensiteit van het gebruik.

Agachi concludeert dat deze bevindingen het potentieel van online gezondheidsprogramma's om diverse bevolkingsgroepen te bereiken benadrukken, met de mogelijkheid om de individuele gezondheid te verbeteren en uiteindelijk bij te dragen aan de duurzaamheid van toekomstige zorgsystemen.