Nieuwe financiële impuls voor CogniGron
Vandaag vieren we een belangrijke mijlpaal voor CogniGron, met onze toegewijde onderzoekers en promovendi. Het Ubbo Emmius Fonds heeft opnieuw een substantiële gift toegekend aan CogniGron, waarmee we een volgende, belangrijke fase in kunnen gaan.
Dankzij deze financiële steun kunnen we niet alleen ons baanbrekende onderzoek rondom neuromorphic computing voortzetten, maar ook stappen zetten om, in samenwerking met bedrijfsleven, te werken aan prototypes en demonstratiemodellen.
Deze toekenning is een waardevolle erkenning van het grensverleggende en interdisciplinaire onderzoek dat we de afgelopen jaren hebben uitgevoerd en het netwerk dat we nationaal en internationaal hebben opgebouwd. De subsidie opent nieuwe deuren en versterkt onze positie als toonaangevend internationaal onderzoekscentrum. Het draagt bovendien bij aan onze missie om de toekomst van computerchips opnieuw vorm te geven met innovatieve en energiezuinige technologieën.
“Met deze nieuwe financiering kunnen we onze onderzoekers nog beter ondersteunen bij het aangaan van samenwerkingen met zowel nationale als internationale partners, zowel binnen de academische wereld als in de industrie. Hiermee vergroten we niet alleen de reikwijdte van neuromorphic computing, maar versnellen we ook de maatschappelijke impact ervan.”
– Beatriz Noheda, directrice CogniGron.
CogniGron: internationaal onderzoekscentrum voor neuromorphic computing
Als interdisciplinair onderzoekscentrum speelt CogniGron een cruciale rol in de vooruitgang van neuromorphic computing. Met een multidisciplinair team van meer dan 80 onderzoekers werken we dagelijks in Groningen aan de ontwikkeling van computerchips die de werkingsprincipes van het menselijk brein nabootsen.
De huidige computertechnologieën, zoals datacentra en supercomputers, vergen enorme hoeveelheden energie vanwege de verwerking en opslag van grote hoeveelheden data – vooral bij AI-toepassingen. Bij CogniGron richten we ons op het ontwikkelen van toekomstbestendige computers die energie-efficiëntie, lagere CO2-uitstoot, veiligheid en hogere verwerkingssnelheid combineren. Deze uitdagingen staan centraal in ons werk. Ons team leidt een nieuwe generatie wetenschappers op die de duurzaamheid van dataverwerking fundamenteel kunnen verbeteren.
Ons onderzoek omvat een geïntegreerde aanpak: van het co-design van nieuwe materialen, devices en circuits tot innovatieve computerarchitecturen en bijpassende algoritmen. Inmiddels hebben de eerste promovendi van CogniGron hun traject succesvol afgerond, wat onze rol als pionier in dit vakgebied benadrukt.
Dankzij de gift van het Ubbo Emmius Fonds kunnen we onze activiteiten uitbreiden en tastbaar maken hoe neuromorphic computing het dagelijks leven zal veranderen. Wij nodigen jou uit om samen met ons aan een nieuwe toekomst te werken: Een toekomst waarin computerchips tot wel 10.000 keer energiezuiniger zijn.
Hartelijk dank aan iedereen die aan het voorstel heeft meegewerkt en aan alle leden van CogniGron!
Meer lezen over CogniGron? Ga dan naar onze CogniGron homepagina.
Graag samenwerken? Neem contact met ons op via cognigron rug.nl.
Over Het Ubbo Emmius Fonds
Het Ubbo Emmius Fonds ondersteunt grensverleggend wetenschappelijk onderzoek en talentontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dankzij bijdragen van betrokken alumni en donateurs zet het fonds zich in voor een betere toekomst door wetenschap en samenleving dichter bij elkaar te brengen.
Lees meer over het Ubbo Emmius Fonds en CogniGron.
Laatst gewijzigd: | 05 december 2024 17:44 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...