Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Centre for Religious Studies Research Centres Centre Religion, Health and Wellbeing Organisatie

Staf en fellows

Directeur

Dr. Brenda Mathijssen
Mathijssen

Dr Brenda Mathijssen is Universitair Hoofddocent Geografie en Psychologie van de Religie. Haar onderzoek bestudeert de menselijke omgang met dood en rouw in hedendaags Europa, met bijzondere aandacht voor betekenisverlening, rituelen, materialiteit en ruimtelijkheid. Van 2021-2025 werkt zij aan een NWO Veni-project dat de opkomst en betekenis van duurzame uitvaartpraktijken in kaart brengt. Ze is als onderzoeker verbonden aan het Centre for Death and Life Studies aan Durham University en lid van het European Network on Death Rituals. Recente publicaties zijn onder andere Ritual Worlding: Exploring the Self-and-world-making Efficacy of Rituals (Yearbook for Ritual and Liturgical Studies, 2023) en Intersections of (infra)structural violence and cultural inclusion: the geopolitics of minority cemeteries and crematoria provision (TIBG, 2021). Ook maakte ze de podcastserie De PodKist (2024) en documentaire Het Nieuwe Rouwen (NTR FOCUS, 2024) voor een breed publiek.

Staf en fellows

Dr. Gorazd AndrejĨ

Dr Gorazd AndrejĨ is universitair hoofddocent godsdienstfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en senior onderzoeker bij het Institute for Philosophical Studies, Science and Research Centre van Koper, Slovenië. Zijn onderzoek richt zich vooral op de filosofie van religieuze taal en communicatie, religieuze ervaring en epistemologie, maar ook op de gebieden religie, wetenschap en technologie en religie en milieu. Een van zijn projecten, Creatures, Humans, Robots, gefinancierd door het Sloveense Onderzoeksbureau (ARRS), onderzocht de spanningen tussen humanistische en posthumanistische interpretaties van menselijkheid, religie en technologie. Zijn boeken omvatten ‘Interpreting Interreligious Relations with Wittgenstein’ (Brill, 2019, mede uitgegeven met Daniel Weiss) en ‘Wittgenstein and Interreligious Disagreement: Philosophical and Theological Perspectives’ (Palgrave Macmillan, 2016). Hij heeft een MSt behaald aan de Universiteit van Cambridge (2009) en een PhD aan de Universiteit van Exeter (2013).

Dr. Brenda Bartelink

Brenda Bartelink is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op gezondheid, zorg, gender en seksualiteit in relatie tot religie en seculariteit. Momenteel werkt ze aan verschillende projecten, waaronder de benadering van religieuze actoren tot seksueel welzijn in Afrikaans-Nederlandse gemeenschappen, pleegzorg en religieuze diversiteit. Ze werkt ook aan gendergerelateerd geweld in relatie tot religie, wat onder meer heeft geleid tot een boek dat in 2022 samen met Tamsin Bradley en Chia Longman is uitgegeven (Religion and Gender-Based Violence). In al haar projecten werkt ze nauw samen met maatschappelijke actoren, maatschappelijke organisaties en beleidsmakers om verbindingen te leggen tussen academisch onderzoek en praktijk.

Recente publicaties zijn onder meer:

  • 2020. The ambivalence of the immanent: Human security and the development response to HIV and AIDS in Uganda. In J. Tarusarira, & E. Chitando (Eds.), Themes in Religion and Human Security Routledge, Taylor and Francis group.
  • with E. Le Roux.2020. What is in a name? Identifying the harm in 'harmful traditional practices'. In O. Wilkinson, & K. Kraft (Eds.), International Development Actors and Local Faith Communities: Ideological and Cultural Encounters Routledge, Taylor and Francis group.
  • Bartelink, B., & Knibbe, K.(2019).Seksueel welzijn in de context van religieuze en culturele diversiteit. Rijksuniversiteit Groningen.
Prof. Christoph Jedan

Christoph Jedan is hoogleraar ethiek en vergelijkende godsdienstfilosofie aan de RCS faculteit aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoeksinteresses omvatten de kruispunten van religie en filosofie (bijvoorbeeld religieuze aspecten van de oude Grieks-Romeinse filosofie, religie en politiek, post-secularisme), filosofie en theologie als therapeutische vormen van denken (bijvoorbeeld troost), en rechtvaardigheid vraagstukken met betrekking tot volksgezondheid en gemarginaliseerde groepen (bijvoorbeeld begrafenis voorzieningen voor migranten- en minderheidsgroepen).

Hij is (co)auteur en (co)redacteur van tientallen boeken en collecties, waaronder Stoic Virtues: Chrysippus and the Religious Character of Stoic Ethics (Continuum; 2009), (met Arie L. Molendijk en Justin Beaumont), Exploring the Postsecular: The Religious, the Political and the Urban (Brill, 2010), en (met Avril Maddrell en Eric Venbrux) Consolationscapes in the Face of Loss: Grief and Consolation in Space and Time (Routledge, 2019).

Dr. Kim Knibbe

Kim Knibbe is Universitair Hoofddocent Sociologie en Antropologie van Religie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar werk richt ze zich op het kruispunt van religie, gender en seksualiteit. Er wordt vooral nadruk gelegd op het inductief theoretiseren van religie en cultuur in pluralistische contexten, gebaseerd op etnografisch onderzoek. Bovendien heeft ze een reeks theoretische en methodologische reflecties gepubliceerd over het bestuderen van religie, waarin wordt ingegaan op de manier waarop de ervaring van geleefde religie, als een manier om de werkelijkheid te ervaren die op de een of andere manier als ‘anders’ wordt bestempeld, kan worden benaderd in etnografisch onderzoek. Onlangs voltooide zij het 5-jarige project ‘Seksualiteit, Religie en Secularisme’ (gefinancierd door NWO). Momenteel ontwikkelt ze nieuw onderzoek naar de rol van religie en de dagelijkse ethiek tijdens de zwangerschap, met name bij het vormgeven van verwantschap en sociale reproductie.

Dr. Elena Muciarelli

Elena Mucciarelli, directeur van het Institute of Indian Studies, is Gonda-docent en universitair docent Hindoeïsme in de Sanskriettraditie aan de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is lid van het door de ERC gefinancierde onderzoeksproject NEEM (The New Ecology of Expressive Modes in Early-Modern South India), geregisseerd door David Shulman, en heeft ruime ervaring in verschillende internationale en interdisciplinaire wetenschappelijke teams.

Na het behalen van een dubbel doctoraat in Indische Studies aan de universiteiten van Tübingen en Turijn (2011), werd Dr. Mucciarelli benoemd tot onderzoeksassistent aan de Univerisità degli Studi di Cagliari (2012-2013) en aan de Universiteit van Tübingen (2016-2017) voor de oprichting van het  "Gundert Portal". In 2014-2015 was ze hoofdonderzoeker in het onderzoeksproject “Kings of the Wild: The Re-use of Local and Vedic Elements in the Legitimation Process of Medieval Karnataka”, gefinancierd door DFG en uitgevoerd aan de Universiteit van Tübingen. Van 2017 tot 2020 was ze research fellow bij de Martin Buber Society, Hebrew University (Israël).

In haar onderzoek richt Mucciarelli zich op de culturele geschiedenis van Zuid-India, waarbij ze filologie, antropologie en mediastudies combineert. Haar holistische benadering combineert de studie van primaire bronnen in verschillende talen en veldwerk, vooral in Zuid-India, waar ze de afgelopen tien jaar naartoe gaat om rituele praktijken te bestuderen en te documenteren, evenals een unieke vorm van voortgebrachte tempel theater traditie. Mucciarelli's wetenschappelijke interesses omvatten de studie van performatieve en rituele tradities, de conceptualisering van magie en genezing door de analyse van rituele praktijken en getextureerde kennis, en de articulatie van materialiteit en culturele technieken in relatie tot inheemse categorieën.

Prof. Hanneke Muthert

Dr. Hanneke Muthert is adjunct hoogleraar (tenure track) godsdienstpsychologie met bijzondere aandacht voor geestelijke verzorging en welzijn aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Ze studeerde theologie in Groningen en promoveerde in 2007 op Verlies en verlangen, een onderzoek naar verliesverwerking bij schizofrenie (Uitgeverij Van Gorcum) met als begeleiders: religieus psycholoog Patrick Vandermeersch en psychiater Cees Slooff. Inmiddels werkt zij al ruim twintig jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar pas sinds kort fulltime. Een ander spoor naast onderzoek en onderwijs is namelijk de praktijk. Met heel veel plezier werkte zij als geestelijk verzorger bij GGZ Drenthe en in haar eigen praktijk.

Haar belangrijkste onderzoeksthema’s gaan over hoe mensen hun existentiële vraagstukken op een constructieve manier moeten delen – in verschillende werk- en zorgcontexten. Haar projecten omvatten verschillende onderwerpen, zoals: De aardbevingsregio Groningen - geestelijke verzorging bij rampen; UMCG: Zinvolle gespreksvoering in de ziekenhuiszorg; aandacht voor zingeving in werk: actieonderzoek door studenten met als tool een zingevingscan; laaggeletterdheid en aandacht voor zin in Oost-Groningen; rouw, trauma en zingeving in de geestelijke gezondheidszorg; goede spirituele zorg bij de inzet van psychedelica bij depressie rond levenseinde; en Levensbeschouwelijke vorming.

Dr. Anja Visser

Anja Visser is Universitair Docent Geestelijke Verzorging aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek richt zich op de organisatie van zorg voor zingeving en uitkomstmeting in geestelijke verzorging. Tot voor kort deed ze onderzoek naar de rol van spiritualiteit in het omgaan met kanker. Het bevorderen van de kwaliteit van onderzoek naar (zorg voor) zingeving en spiritualiteit is een centraal aandachtspunt in haar werk.

Dr. Jelle Wiering

Jelle Wiering is docent aan de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses zijn organisatie-etnografie, betekenisvol werk en dirty work. In 2024 rondde hij anderhalf jaar etnografisch onderzoek af bij een ezelopvang, en in september begint hij aan een project dat noties van betekenis onder slachthuismedewerkers onderzoekt. In 2020 verdedigde Wiering zijn proefschrift Secular Practices: the production of Religious Difference in the Dutch field of Sexual Health. Eerder deed Wiering antropologisch veldwerk onder Navayana-boeddhisten in Utrecht en Nederlandse pelgrims die naar Santiago de Compostela reisden.

Postdoctorale onderzoekers en PhD kandidaten

Dr. Inge Wichgers

Inge Wichgers is postdoctoraal onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Protestantse Theologische Universiteit. Ze is gepromoveerd in de onderwijswetenschappen en is dan ook geïnteresseerd in onderwijs over zingeving. Binnen de postdoc werkt Inge met anderen aan een systematic review over de effectiviteit van onderwijs over zingeving en spiritualiteit binnen de palliatieve zorg. Daarnaast is ze betrokken bij de onderwijsmodules die binnen de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging worden ontwikkeld door m.n. de verschillende brancheprojecten.

Catharina Gerigk, MA

Promotieproject: Spirituele zorg in de gezondheidszorg: De effecten van een training spirituele zorg op patiënten, familieleden en zorgprofessionals 

Als beurspromovendus bij het UMCG en de RUG analyseert Catharina Gerigk de effecten van spirituele zorg in de gezondheidszorg. Specifiek kijkt zij naar het project ‘zorg voor zin als niet alles is wat het lijkt’, een opleiding geestelijke verzorging die is geconceptualiseerd en momenteel wordt uitgevoerd bij het UMCG en diverse andere zorginstellingen. Deze training is bedoeld voor alle mensen die betrokken zijn bij de patiëntenzorg. Het is erop gericht de kloof te overbruggen tussen de wens van patiënten dat hun verzorgers in hun spirituele behoeften voorzien enerzijds, en het waargenomen gebrek aan competentie van de beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg anderzijds. In haar onderzoek richt Catharina zich op de fenomenologische ervaring van het geven en ontvangen van spirituele zorg en de impact van de training op patiënten, hun naasten, maar ook op de zorgprofessionals zelf.

Sujin Rosie, MA

Sujin Rosie is promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verricht onderzoek naar toegankelijke en bereikbare zorg voor zingeving in de thuissituatie. Hiervoor bestudeert zij wat voor differentiatie helpend is vanuit drie perspectieven: ten aanzien van cliënten; is het denken in doelgroepen wel zo adequaat, ten aanzien van professionals; is het onderscheiden in professionele rollen wel adequaat, en ten aanzien van het concept zingeving; wat is de geletterdheid van cliënten en professionals als het gaat om zingeving? 

Haar promotieonderzoek is deels ingebed in de Kenniswerkplaats Zingeving (KWP). Eerder was ze al betrokken bij twee leernetwerken uit de KWP: aardbevingsgebied en laaggeletterdheid & armoede. Ook in haar promotieonderzoek heeft ze speciale aandacht voor mensen die leven in armoede en/of met laaggeletterdheid.

Laatst gewijzigd:28 juni 2024 17:13
View this page in: English