Strijdigheid Wet Onafhankelijk Netbeheer met Europees Recht
Het nummer 3/4-november 2010 van het Nederlands Tijdschrift voor Energierecht bevat een analyse van Hans Vedder van de arresten van het Gerechtshof Den Haag (dd 22 juni 2010, LJN BM8494, BM8495 en BM8496) inzake de verenigbaarheid met het EU-recht van de Wet onafhankelijk netbeheer (Won, ook wel 'Splitsingswet').
De Rechtbank Den Haag had de Won eerder verenigbaar verklaard met de EU-regels inzake het vrije verkeer van kapitaal. Het Hof Den Haag kwam echter recentelijk tot de conclusie dat de Won het vrije kapitaalverkeer belemmert en dat deze belemmering niet gerechtvaardigd kan worden.
De analyse van de uitspraken van het Hof Den Haag plaatst vraagtekens bij de conclusie van het Gerechtshof dat de Won tot een belemmering van het vrije verkeer van kapitaal leidt. Ook worden kritische kanttekeningen geplaatst bij de conclusie ten aanzien van een eventuele rechtvaardiging van de belemmering van het vrij verkeer van kapitaal. Ten slotte bevat de annotatie een kort overzicht van de meest recente stappen naar aanleiding van de arresten van het Gerechtshof.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 09:22 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?