Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Onderzoek Beurzen, prijzen en subsidies Persoonsgebonden beurzen

Voorkomen van Rechterlijke Dwalingen

Kunnen rechters leren om de regel van Bayes, scenariotheorie en causale Bayesiaanse Netwerken te gebruiken bij de evaluatie van bewijs?

In de afgelopen 20 jaar hebben onterechte veroordelingen - zoals bij Lucia de Berk (Nederland), Sally Clark (Verenigd Koninkrijk) en Thomas Quick (Zweden) - geleid tot grote bezorgdheid over fouten die rechters maken bij de beoordeling van bewijs. Dit heeft het academische en maatschappelijke debat aangewakkerd over de vraag hoe rechters en andere juridische feitenbeoordelaars rationeler kunnen leren redeneren over bewijs in strafzaken.

Op dit moment zijn de twee belangrijkste theoretische benaderingen van rationeel redeneren over juridisch bewijs de Bayesiaanse probabilistische benadering en de causaal-verklarende benadering. De Bayesiaanse probabilistische benadering is formeel en biedt een precieze standaard om bewijs te evalueren, maar is voor juristen moeilijk te begrijpen en correct toe te passen. De causaal verklarende benadering is gemakkelijker te begrijpen en toe te passen, maar is informeel en minder precies. Dit project onderzoekt hoe de twee benaderingen geïntegreerd kunnen worden in een methode die zowel rigoureus als praktisch toepasbaar is.

‘Voorkomen van Rechterlijke Dwalingen’ onderzoekt hoe rechters op meer rationele wijze bewijs kunnen waarderen door

  1. het geven van een theoretische analyse hoe de twee benaderingen geïntegreerd kunnen worden
  2. het ontwikkelen van een geïntegreerde trainingsmethode voor rechters, met een open access handboek, tutorials en case studies en
  3. de effectiviteit van deze trainingsmethode empirisch te toetsen.

De projectleiders zijn Anne Ruth Mackor (Groningen), Christian Dahlman (Lund) en Dave Lagnado (UCL). Postdocs die aan dit project meewerken, zijn Hylke Jellema en Moa Liden. Daarnaast leveren promovendus Gustaf Svereus en student-assistent Thomas Boersma een bijdrage. Gelieerde onderzoekers zijn Elaine Strittmatter (Zürich), Steven Hartkamp (Groningen) en Henry Prakken (Utrecht).

Duur van het project

2023 - 2028

Toegekende subsidie

771.457 euro, verkregen vanuit SSH Open Competition Law and Public administration 2021

Contactpersonen bij onze faculteit

Prof. mr. dr. A.R. (Anne Ruth) Mackor
Dr. mr. H. (Hylke) Jellema

Websites met aanvullende informatie

Laatst gewijzigd:08 juli 2024 14:10
View this page in: English