Subsidie NWO Open Competitie toegekend aan Anne Ruth Mackor voor onderzoek ‘Voorkomen van Rechterlijke Dwalingen’
Het bestuur van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen heeft financiering toegekend aan onderzoekers prof. dr. A.R. Mackor (RUG), prof. dr. C. Dahlman (LundU) en prof. dr. D.A. Lagnado (UCL) vanuit de Open Competitie – SGW ronde 2021. Deze financiering geeft hen de kans onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden.
In de afgelopen twintig jaar hebben rechterlijke dwalingen, zoals die van Lucia de Berk (Nederland), Sally Clark (Verenigd Koninkrijk) en Thomas Quick (Zweden), geleid tot maatschappelijke en wetenschappelijke debatten over de vraag hoe fouten in de rechterlijke bewijswaardering voorkomen kunnen worden.
De twee belangrijkste theoretische benaderingen van rationeel redeneren over juridisch bewijs zijn de Bayesiaanse probabilistische benadering en de causaal-verklarende benadering. De eerste biedt een formele en precieze standaard om bewijs te waarderen, maar is voor juristen moeilijk te begrijpen en correct toe te passen. De tweede is gemakkelijker te begrijpen en toe te passen, maar is informeel en minder precies. Doel van dit project is te onderzoeken hoe de twee benaderingen kunnen worden geïntegreerd in een methode die zowel nauwkeurig als praktisch uitvoerbaar is.
'Voorkomen van Rechterlijke Dwalingen' onderzoekt hoe rechters op meer rationele wijze bewijs kunnen waarderen door:
- de twee belangrijkste theoretische benaderingen van bewijswaardering te integreren;
- op basis daarvan een nieuwe methode te ontwikkelen waarmee rechters op meer rationele wijze over bewijs in strafzaken kunnen redeneren en
- de effectiviteit van deze methode empirisch te toetsen.
Over de Open Competitie – SGW
De Open Competitie van SGW heeft als doel om excellent vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek te bevorderen met een primair sociaalwetenschappelijke of geesteswetenschappelijke onderzoeksvraag en probleemstelling. Onderzoekers kunnen financiering aanvragen voor verschillende typen onderzoek: kleine of grote onderzoeksprojecten, voor individuele projecten of voor onderzoeksgroepen. Het onderzoek kan een disciplinair, interdisciplinair of domeinoverstijgend karakter hebben en kan gericht zijn op internationale samenwerking tussen onderzoekers en/of onderzoeksgroepen. De eerstvolgende calls sluiten op 8 september (Open Competitie XS) en op 1 november 2022 (Open Competitie M). Een webinar over deze programma's vindt plaats op 23 augustus van 10:00-12:00:
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 27 juli 2023 14:20 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?