Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Onderwijs Bachelor Verkorte bachelor Rechtsgeleerdheid

Praktische informatie

Toelating en aanmelding

Toelaatbaar tot de verkorte bachelor Rechtsgeleerdheid, afstudeerrichting Internationaal en Europees Recht zijn studenten die de eerstejaarsvakken van de Engelstalige bachelor International and European Law afgerond hebben en die tevens de Nederlandse taal in voldoende mate beheersen (ingangniveau C1, blijkend uit bijvoorbeeld een vwo-diploma, vwo-certificaat Nederlands of een NT2-certificaat). Ben je toelaatbaar en wil je je aanmelden voor onze verkorte bachelor? Volg dan ons uitgebreide stappenplan voor aanmelding!

Kosten

Voor het verkorte bachelorprogramma betaal je regulier collegegeld. Sta je nog ingeschreven voor de Engelstalige bachelor, dan betaal je voor beide bachelors tezamen één maal collegegeld als je EU student bent. Ben je non-EU student, of heb je de Engelstalige bachelor al helemaal afgerond, dan gelden andere tarieven. Op de website van de RUG Centraal kun je alle actuele bedragen vinden.

Studieduur

Het programma omvat 180 ECTS. Wij raden aan rekening te houden met een studieduur van 2 studiejaren. Wil je de verkorte bachelor Rechtsgeleerdheid combineren met het afronden van de Engelstalige bachelor? Bespreek dan gerust je planning met een studieadviseur van de Engelstalige bachelor (LLB rug.nl) en/of een studieadviseur van de verkorte bachelor (studieadvies-rechten rug.nl). De programma’s van de verkorte bachelor zijn te vinden op Ocasys:

De verkorte bachelor in combinatie met de LLB geeft toegang tot de master Nederlands recht en de LLM European Law in a global context (hoofdprogramma).

Voltijd/Deeltijd

Dit programma kent net als de reguliere bachelor enkel een voltijd inschrijving.

Eerstejaars vakken

Het programma start met vakken uit het eerste jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Het staat studenten echter vrij om daaraan voorafgaand alvast vakken uit het tweede of derde jaar te volgen. Studenten die de verkorte bachelor Rechtsgeleerdheid doen komen niet in aanmerking voor de bonusregeling van de eerstejaarsvakken en hoeven niet opnieuw te voldoen aan de BSA-norm.

Vrijstellingen

Van de reguliere bachelor Rechtsgeleerdheid worden 75 ECTS vrijgesteld op grond van elders verworven competenties. Die competenties zijn namelijk verworven tijdens de Engelstalige bacheloropleiding. Daarnaast is het mogelijk dat op basis van vakken behaald in het buitenland een vrijstelling wordt verkregen voor het vak Introduction to Common Law (waarmee in totaal voor 80 ECTS vrijgesteld kan worden). Voorwaarde voor het verkrijgen van de vrijstelling is dan ook het afronden van de Engelstalige bachelor, dat wil zeggen: alle vakken van de opleiding zijn behaald en het diploma in aangevraagd (zie ook hieronder onder "Diploma").

De vrijstellingen zijn als pakket aan te vragen via onderstaand formulier.

Let op: alleen als je vrijstelling verzoekt voor Introduction to Common Law zijn vakomschrijvingen nodig in de aanvraag.

Diploma

Deze verkorte bachelor levert net als het reguliere programma een diploma Rechtsgeleerdheid op, in de afstudeerrichting Internationaal en Europees Recht. Let op: je moet eerst afstuderen in de Engelstalige bachelor en daarna in de verkorte bachelor Rechtsgeleerdheid, omdat anders de benodigde vrijstelling van 75 of 80 ECTS niet toegekend kan worden.

Civiel Effect

De aantekening civiel effect ontvang je pas op je masterdiploma. Ga je een master volgen aan de Rijksuniversiteit, dan raden wij de master Nederlands Recht aan. Daartoe ben je na afronding van de verkorte bachelor Rechtsgeleerdheid rechtstreeks toelaatbaar. Ook met de master European Law in a Global Context en de master Energy and Climate Law verkrijg je, na afronding van de verkorte bachelor, civiel effect. De overige Engelstalige masters voldoen niet aan de voorwaarden voor civiel effect op masterniveau.

Toelating tot de master

Een afgeronde verkorte bachelor Rechtsgeleerdheid in combinatie met een afgeronde Engelstalige bachelor International and European Law geeft toegang tot zowel de master Nederlands Recht als de Engelstalige masteropleidingen van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Laatst gewijzigd:15 oktober 2024 12:31
View this page in: English