Dr. Mathieu Paapst benoemd tot lid begeleidingscommissie WODC-onderzoek
Mathieu Paapst, universitair docent Recht en ICT aan onze faculteit, is benoemd tot lid van de begeleidingscommissie voor het WODC-onderzoek ‘Dataverzameling en -deling in verband met onderzoek naar online kansspelen’.
Problemen op de online kansspelmarkt
In 2021 werd de online kansspelmarkt gelegaliseerd. Sindsdien zijn er signalen gekomen van zorgwekkende ontwikkelingen op het gebied van onvoldoende consumentenbescherming en verslavingspreventie. Om spelers beter te beschermen tegen problematisch speelgedrag, schulden en andere kansspelgerelateerde schade, is verdere beleidsontwikkeling nodig. Daaraan ligt monitoring van spelersdata ten grondslag.
Het speelgedrag van spelers is in de loop van de tijd niet meer te herleiden. Het verstrekken van gepseudonimiseerde gegevens door de aanbieders, waarbij spelers een vaste code krijgen zonder dat ze als persoon te herleiden zijn, zou daarin een oplossing kunnen zijn. In verband met huidige wetgeving kan echter alleen geanonimiseerde data van aanbieders beschikbaar worden gesteld voor onderzoek naar kansspelverslaving.
Twee doelen
Het WODC-onderzoek ‘Dataverzameling en -deling in verband met onderzoek naar online kansspelen’ heeft twee doelen. Enerzijds willen de onderzoekers te weten komen of, hoe en onder welke voorwaarden gepseudonimiseerde data over online speelgedrag beschikbaar gesteld kan worden voor onafhankelijk onderzoek en wat daartoe de noodzaak is. Anderzijds willen de onderzoekers vaststellen welke mogelijkheden er nog meer zijn om spelgegevens op korte termijn beschikbaar te stellen voor onafhankelijk onderzoek.
Het onderzoek maakt gebruik van verschillende methoden, waaronder interviews en case studies. Er wordt toegewerkt naar een (aantal) oplossingsrichting(en) voor gegevensverwerking voor onderzoek.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 16 januari 2025 12:17 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?