Groningen Centre for Health Law ontvangt twee YAG-SER-beurzen voor interdisciplinair onderzoek
Het Groningen Centre for Health Law (GCHL) heeft twee YAG-beurzen ontvangen voor interdisciplinair onderzoek en onderwijs. Met behulp van die beurzen zullen samenwerkingen tussen de RUG en het UMCG, de FSE en Campus Fryslân worden opgezet.
Juridische epidemiologie
De eerste YAG-beurs is toegekend aan dr. Marlies Hesselman (voorzitter van het GCHL), mr. Dominique Mollet (promovenda Internationaal en Europees Gezondheidsrecht) en mr. Monique van Cauwenberghe (junior onderzoeker Internationale Mensenrechten) van onze faculteit en dr. Jurjen van der Schans (universitair docent Gezondheidswetenschappen bij het UMCG). Samen gaan zij onderzoek doen naar juridische epidemiologie, ‘de wetenschappelijke studie van recht als een factor in het veroorzaken, verspreiden en voorkomen van ziekte en letsel in een populatie’.
Voor dit project zal er interdisciplinaire samenwerking plaatsvinden tussen het GCHL en de Global Health Unit van het UMCG. Het project heeft tot doel om tot een methode te komen om de effecten van beleidsinterventies voor rook- en aerosolvrije zones te meten, ter vervulling van het recht op gezondheid van kinderen. Het is gekoppeld aan de doelstellingen van de Aletta Jacobs School of Public Health.
Planetaire gezondheid
De tweede YAG-beurs is toegekend aan dr. Marlies Hesselman, dr. Marjon de Vos (universitair docent Ecologie bij de Faculty of Science and Engineering) en dr. Valentina Gallo (universitair docent Epidemiologie en duurzame gezondheid bij de Campus Fryslân). Zij zullen samen verschillende conceptualiseringen en prioriteiten met betrekking tot onderzoek rondom het thema ‘planetaire gezondheid’ gaan verkennen. Ook zullen ze dat onderzoek in kaart brengen binnen verschillende RUG-faculteiten.
Voor dit project zal er interdisciplinaire samenwerking plaatsvinden tussen de Faculteit Rechtsgeleerdheid, de Faculty of Science and Engineering en Campus Fryslân. Het doel is om interdisciplinair onderzoek en onderwijs op dit thema te versterken aan de hand van literatuuronderzoek, interviews en een workshop in het House of Connections. Ook dit project is gekoppeld aan de doelstellingen van de Aletta Jacobs School of Public Health.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 20 januari 2025 16:20 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?