Hans Vedder adviseert Tweede Kamer over Marktdominantie internet- en technologiebedrijven.
Hoogleraar Recht der Economische Ordening Hans Vedder nam op 31 januari deel aan een rondetafelgesprek met de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat, op uitnodiging van de Tweede Kamer, om te praten over marktdominantie van internet- en technologiebedrijven.
Het betreft hier een deel van het mededingingsrecht dat sterk in beweging is en de toepassing ervan op een economische sector waar weinig eerdere toepassingservaring is. Ook de onzekere dynamiek heeft een extra grote invloed. Zo is de marktmacht van internetondernemingen als Google en Facebook niet onomstreden.
Gezien het verbod op misbruik van een machtspositie en de positie van kleinere spelers, verdient de zogeheten ‘meer economische benadering’ meer aandacht, vindt Vedder. Deze benadering komt er volgens de Europese Commissie op neer dat voor ingrijpen op grond van dit misbruikverbod alleen ruimte is als er negatieve effecten voor de consument zijn.
Het mededingingsrecht wordt toegepast op gevallen waarin grote internetondernemingen kleinere spelers inlijven (zoals in de Facebook/WhatsApp overname) of van de markt trachten te verdrijven (Google shopping). Het bewijzen van schade aan de consumentenwelvaart blijkt een relatief complexe aangelegenheid. De op dit moment aanhangige zaken bij de Commissie en nationale mededingingsautoriteiten laten volgens Vedder zien dat mededingingsautoriteiten voldoende toegerust zijn.
Lees hier de volledige Position paper van prof. Hans Vedder.
Laatst gewijzigd: | 24 december 2024 11:20 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Liekuut | Alette Smeulers: ‘Schending van mensenrechten gaat óók over ons’
'Mensenrechten zijn niet politiek, maar we maken wel op politieke basis de keuze om ons wel of niet uit te spreken: wél tegen Rusland, niet tegen Israël.’ Dat is gevaarlijk, zegt Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven. ‘Als we toestaan...
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?