Publieksacademie voor de Rechtspraak: Kan een asociale huurder uit de woning worden gezet?
De rechtspraak staat volop in de belangstelling. Iedereen heeft wel een mening over de uitspraken van de rechtbank en het werk van het Openbaar Ministerie. Maar de rechtspraak gaat niet alleen over het strafrecht. Of het nou gaat om een scheiding, een voogdij, een ruzie met de buren, problemen met de gemeente of andere overheden, een faillissement, bewindvoering, etc., de rechter komt er aan te pas.
De Publieksacademie voor de Rechtspraak wil met laagdrempelige lezingen tegemoetkomen aan deze belangstelling. Rechters, officieren van justitie, hoogleraren en andere deskundigen vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.
De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.
Thema 'woonoverlast' centraal in lezing 10 juni
Tijdens de lezing van 10 juni aanstaande staat het thema 'woonoverlast' centraal. Michel Vols, onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen, en Coen van den Noort, rechter (Rechtbank Noord-Nederland), vertellen hoe zij aankijken tegen extreme overlast veroorzaakt door buurtbewoners.
Vols geeft aan de hand van voorbeelden aan wat u, overheden en andere instanties hiertegen kunnen doen. De rechter vertelt welke afwegingen hij maakt en op basis waarvan hij een uitspraak moet doen.
Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op de website van het Dagblad van het Noorden. Let wel, er is een maximum aantal beschikbare plaatsen!
Bekijk ook het online videomagazine Unifocus van de RUG, waarin Michel Vols een andere aanpak van burenoverlast bepleit.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 19 januari 2024 09:16 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?