Andere aanpak burenoverlast
De snel om zich heen grijpende verstedelijking leidt vaak tot spanningen in de samenleving. Burenoverlast is daar een van. Als de overlast dramatische vormen aanneemt, lijkt ontruiming de enige optie. Of is er ook een andere aanpak mogelijk? En zo ja, welke juridische instrumenten hebben we daarvoor nodig? Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid legde deze vragen voor aan Groningse wetenschappers.
Burenoverlast. Wat kunnen we anders doen als het uit de hand dreigt te lopen en ontruiming de enige mogelijkheid lijkt? Op verzoek Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid zocht dr. Michel Vols het uit, samen met zijn collega’s van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). 34 Woningcoöperaties werkten mee aan het onderzoek; 54 casussen werden nauwkeurig bekeken. Het onderzoek is een van de vlaggenschip-projecten op het gebied van sustainable society, een van de onderzoekspeerpunten van de RUG. NWO kende in juli een Veni-subsidie toe aan Vols.
30 september: Michel Vols in Zembla
Op woensdag 30 september besteedt Zembla aandacht aan het onderzoek van Vols. Hoe effectief is de overheid in de aanpak van burenruzies? De aflevering is te zien op woensdagavond rond 20.25 uur op NPO 2.
Video’s RUG
Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering.
Andere video's staan in onze videoportal.
Laatst gewijzigd: | 24 september 2021 13:01 |
Meer nieuws
-
18 november 2024
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch....
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?