Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws

Nieuws

nieuws
Veni-beurzen voor tien Groningse onderzoekers
Geplaatst op:17 juli 2024

Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euror toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn.

Dr. Michelle Bruijn en dr. Kostia Gorobets ontvangen Veni-beurs van NWO
Geplaatst op:17 juli 2024

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dr. Michelle Bruijn en dr. Kostia Gorobets een Veni-subsidie toegekend. Bruijn gaat de subsidie besteden aan onderzoek naar de bescherming tegen huisuitzettingen. Gorobets gaat het toegekende bedrag gebruiken voor rechtsfilosofisch onderzoek naar een alternatieve versie van het internationaal recht in Rusland.

Dr. Ceciel Nieuwenhout krijgt financiering toegekend voor onderzoek marktordening energiesysteem richting CO2-neutrale toekomst
Geplaatst op:16 juli 2024

Het onderzoeksproject ‘Market Organisation of the Dutch Energy System (MODES)’, waaraan dr. Ceciel Nieuwenhout van de Faculteit Rechtsgeleerdheid meewerkt, heeft financiering toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Meer menselijke maat in wetten op het terrein van de sociale zekerheid?
Geplaatst op:15 juli 2024

De vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde (mr. Maarten Bouwmeester, prof. Kars de Graaf, prof. Bert Marseille en dr. Marc Wever) van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen gaat onderzoek doen in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze gaan onderzoeken wat de consequenties zijn van de voorziene wijzigingen in de Wet versterking waarborgfunctie Awb (Algemene wet bestuursrecht).

12 miljoen euro voor onderzoek naar impact groene waterstof
Geplaatst op:15 juli 2024

Een consortium dat onderzoek doet naar de sociaaleconomische impact van waterstof met onder andere onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen heeft 12 miljoen euro toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO.

Soevereine autonomen houden de overheid een spiegel voor
Geplaatst op:09 juli 2024

Luuk de Boer bestudeert ‘soevereine autonomen’, mensen die overheidsgezag afwijzen. Hij verblijft voor onderzoek in St. Louis, een van de meest gesegregeerde steden van de VS. De kloof tussen arm en rijk is enorm. De Boer is daar niet speciaal voor zijn autonomen-onderzoek, maar de VS is er wel een interessante plek voor. Want aan de andere kant van de oceaan is de groep autonomen groot.

Dr. Evgeni Moyakine wint Jantina Tammes School Early Career Researcher Prize
Geplaatst op:08 juli 2024

Op 19 juni 2024 vierde de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI (JTS) haar verjaardag, die werd afgesloten met de uitreiking van de JTS Early Career Researcher Prize. De prijs werd toegekend aan vijf winnaars, onder wie universitair docent IT-recht Evgeni Moyakine.

Prof. Fatih Ibili geïnstalleerd als Advocaat-Generaal bij Hoge Raad
Geplaatst op:04 juli 2024

Op dinsdag 2 juli is prof. Fatih Ibili geïnstalleerd als Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. Hij combineert zijn nieuwe functie met het hoogleraarschap aan de RUG.

Prof. Bert Marseille benoemd tot voorzitter begeleidingscommissie WODC-onderzoek
Geplaatst op:04 juli 2024

Bert Marseille, hoogleraar Bestuurskunde aan onze faculteit, is benoemd tot voorzitter van de begeleidingscommissie voor het WODC-onderzoek ‘Evaluatie Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken (SGC)’.

Collectieve quizzes om kennisbehoud te verbeteren
Geplaatst op:01 juli 2024

Nina Mileva, Universitair docent Publiek Internationaal Recht, vertelt over haar lesmethode gebaseerd op een korte herhalingsquiz, genaamd de 'Quick Review Quiz'

Dr. Marlies Hesselman treedt op als adviseur voor rapport College voor de Rechten van de Mens
Geplaatst op:26 juni 2024

Marlies Hesselman, universitair docent Internationaal Recht aan onze faculteit, heeft het College voor de Rechten van de Mens (CRM) geadviseerd bij het opstellen van hun eerste rapport over het nationale, regionale en internationale juridische kader voor het 'recht op een schoon, gezond en duurzaam leefmilieu' in Nederland. Het rapport verscheen op 20 juni.

Onderzoekers maken demonstratierecht voor iedereen helder
Geplaatst op:18 juni 2024

Wat houdt het recht om te demonstreren precies in? Wat mag en moet de overheid bij demonstraties doen, en welke rechten en plichten hebben demonstranten? Demonstratie-expert Berend Roorda krijgt vrijwel dagelijks vragen over dit onderwerp. Met een nieuwe website maakt hij alle kennis en regelingen toegankelijk voor iedereen.

Mr. Maarten Bouwmeester krijgt Cultuurfondsbeurs toegekend voor onderzoeksverblijf in Australië
Geplaatst op:18 juni 2024

Maarten Bouwmeester, promovendus bij de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van onze faculteit, heeft een beurs van het Cultuurfonds toegekend gekregen voor een onderzoeksverblijf. Hij gaat volgend jaar dankzij de beurs drie maanden in Australië doorbrengen om aan zijn promotieonderzoek ‘Systeemfalen in de digitale verzorgingsstaat’ te werken.

De Young Academy Groningen verwelkomt zeven nieuwe leden
Geplaatst op:17 juni 2024

Na de zomer verwelkomt de Young Academy Groningen opnieuw zeven nieuwe leden. Hun onderzoek bestrijkt een breed scala van onderwerpen, variërend van spraaktechnologie tot de filosofie van ethiek en politiek en de polymeerchemie.

Staatscommissie rechtsstaat brengt adviesrapport uit over functioneren van rechtsstaat
Geplaatst op:12 juni 2024

Op 10 juni heeft de Staatscommissie rechtsstaat, waar prof. Marc Hertogh van onze faculteit deel van uitmaakt, haar adviesrapport over het functioneren van de rechtsstaat gepubliceerd. In het rapport, getiteld ‘De gebroken belofte van de rechtsstaat: tien verbetervoorstellen met oog voor de burger’ concludeert de staatscommissie dat de rechtsstaat door de overheid langdurig verwaarloosd is.

Delegatie van Macquarie University bezoekt Faculteit Rechtsgeleerdheid
Geplaatst op:11 juni 2024

Op 6 en 7 juni ontving de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen een delegatie van de Arts Faculty van Macquarie University (waar bij die universiteit ook de Rechtentak onder valt). De focus van het strategisch partnerschap tussen de RUG en Macquarie University ligt op dubbele promotietrajecten.

Staatscommissie MDMA publiceert eerste rapport onder leiding van prof. Brigit Toebes
Geplaatst op:06 juni 2024

Vandaag is het rapport ‘Voorbij de Extase’ van de Staatscommissie MDMA gepresenteerd aan demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra. In het rapport pleit de Staatscommissie voor grootschaliger onderzoek naar de toepassing van MDMA bij therapie voor mensen die lijden aan een ernstige posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Onderzoekers Faculteit Rechtsgeleerdheid lanceren nieuwe website over demonstratierecht
Geplaatst op:05 juni 2024

De onderzoekers willen met dit initiatief  voorzien in de groeiende informatiebehoefte over het demonstratierecht. De website bestaat uit een uitgebreide lijst van antwoorden op veelgestelde vragen, een kennisbank met de meest recente rechtspraak en een adviestool op basis waarvan gratis juridisch advies op maat kan worden ingewonnen. Voor het ontwikkelen en het gedurende drie jaren up-to-date houden van de website werd in het najaar van 2023 financiering toegekend door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De website is onafhankelijk, het ministerie heeft zich niet ingelaten met de inhoud. Alle informatie op de website is vrij toegankelijk voor iedereen.

Prof. Willem Janssen geeft visie op toekomst aanbesteden bij meeting Europese Commissie en lidstaten
Geplaatst op:29 mei 2024

Prof. Willem Janssen, bijzonder hoogleraar Aanbestedingsrecht aan onze faculteit, is door de Europese Commissie uitgenodigd om zijn expertise te delen. Hij zal tijdens de bijeenkomst op 30 mei 2024, waarbij alle EU-lidstaten zijn vertegenwoordigd, zijn visie geven op de toekomst van aanbestedingsrecht in de Europese Unie.

Dr. Marlies Hesselman en collega’s krijgen financiering toegekend voor project Women in Solidarity for Energy (WISE)
Geplaatst op:28 mei 2024

Het project Women in Solidarity for Energy (WISE), onder leiding van onder andere dr. Marlies Hesselman van de Faculteit Rechtsgeleerdheid, heeft financiering toegekend gekregen van het Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) financieringssysteem van de Europese Unie.

Dr. Aurélie Villanueva wint ELFA Proxime Accessit-prijs
Geplaatst op:27 mei 2024

Aurélie Villanueva, universitair docent Europese Unierecht, heeft de Proxime Accessit-prijs van de European Law Faculties Association (ELFA) toegekend gekregen. Ze kreeg de prijs voor haar proefschrift getiteld ‘Culture in European Union Law: Between Market and Society’, dat ze vorig jaar verdedigde aan het Europees Universitair Instituut in Florence.

Delegatie van Fakultas Hukum Universitas Indonesia bezoekt Faculteit Rechtsgeleerdheid
Geplaatst op:22 mei 2024

Op 17 mei 2024 ontving de faculteit een delegatie van de Fakultas Hukum Universitas Indonesia.

Dr. Lolke Braaksma wint Praemium Erasmianum Dissertatieprijs
Geplaatst op:22 mei 2024

Lolke Braaksma, universitair docent milieurecht aan onze faculteit, heeft een van de vijf Dissertatieprijzen van de Stichting Praemium Erasmianum gewonnen. Hij kreeg de prijs voor zijn proefschrift 'The programmatic approach in environmental law: Towards a legal design in the European Union and the Netherlands that pursues sustainability'.

Prof. Brigit Toebes en dr. Michelle Bruijn krijgen Zonmw-subsidie toegekend voor onderzoek naar alcoholregulering
Geplaatst op:08 mei 2024

Prof. Brigit Toebes en dr. Michelle Bruijn hebben een subsidie toegekend gekregen van financieringsorganisatie Zonmw. Het project is getiteld 'Alcoholregulering: navigeren tussen toestaan en verbieden'.

Prof. Aline Klingenberg benoemd tot lid Tijdelijke Commissie Studentendata en aanwezig bij twee rondetafelgesprekken Tweede Kamer
Geplaatst op:07 mei 2024

Aline Klingenberg, hoogleraar Onderwijsinnovatie, datadelen en communicatierecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, is onlangs door het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen benoemd tot lid van de Tijdelijke Commissie Studentendata.

Dr. Marlies Hesselman en mr. David Patterson schrijven mee aan artikel in The Lancet
Geplaatst op:06 mei 2024

Dr. Marlies Hesselman en mr. David Patterson zijn co-auteurs van een publicatie in het toonaangevende gezondheidstijdschrift The Lancet. Het artikel waaraan ze hebben meegeschreven is getiteld ‘Collective action and legal mobilisation for the right to health in the climate crisis’.

Prof. Marc Hertogh benoemd als faculteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht
Geplaatst op:02 mei 2024

Marc Hertogh is per 1 mei 2024 benoemd als faculteitshoogleraar aan de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Hij gaat de functie parttime vervullen en blijft daarnaast hoogleraar Rechtssociologie aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Mr. Manolis Kotzampasakis krijgt Fulbright Schuman Grant
Geplaatst op:30 april 2024

Manolis Kotzampasakis heeft een prestigieuze Fulbright Schuman Grant gekregen voor promotieonderzoek aan de University of California, Los Angeles (UCLA) School of Law.

Extreem geweld voorkomen door inzicht in de daders: Conclusies van 30 jaar onderzoek naar daders van internationale misdrijven en terrorisme
Geplaatst op:29 april 2024

De jodenvervolging in Nazi Duitsland, de oorlogen in voormalig Joegoslavië, Syrië, Irak, Oekraïne, Israël en Palestina, terreuraanslagen, seksueel geweld: allemaal doen ze de vraag rijzen wie er tot zoiets in staat is. Wat voor mensen zitten er achter deze gruweldaden en wat beweegt hen? Alette Smeulers, hoogleraar internationale misdrijven aan de Rijksuniversiteit Groningen, verricht onderzoek naar daders van extreme vormen van massaal en politiek geweld. Haar conclusie: 'De grootste fout die we kunnen maken, is denken dat een dader totaal anders is dan wijzelf.'

View this page in: English