Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws

Nieuws

nieuws
Groter dan femicide alleen - de rol van gender in geweld
Geplaatst op:18 november 2024

In de media en in de politiek is er steeds meer aandacht voor femicide. Zo is er een wetsvoorstel om psychisch geweld strafbaar te stellen. Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie, juicht dat toe, maar is tegelijkertijd ook kritisch.

RUG-onderzoekers brengen WODC-rapport uit over maatschappelijk draagvlak afschaffing legitieme portie
Geplaatst op:18 november 2024

Dr. Mark Beuker, dr. Hans ter Haar, prof. Wilbert Kolkman, prof. Leon Verstappen en dr. Irene Visser (Faculteit Rechtsgeleerdheid) hebben met dr. Marieke Haan en dr. Elianne Zijlstra (Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen) vanuit het Notarieel Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen een WODC-rapport uitgebracht over het ‘Draagvlak voor de legitieme portie’.

Groningse alumnus Cornelis de Boer ontvangt eervolle vermelding voor François Prijs 2024
Geplaatst op:04 november 2024

Cornelis de Boer, masterstudent aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een eervolle vermelding ontvangen in het kader van de prestigieuze François Prijs 2024. Deze prijs, uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Internationaal Recht (KNVIR), wordt tweejaarlijks toegekend aan de beste masterthesis over internationaal publiek- of privaatrecht in Nederland.

Prof. Björn Hoops ontvangt NWO-XS beurs om onderzoek te doen naar energiegemeenschappen
Geplaatst op:31 oktober 2024

Björn Hoops, hoogleraar Privaatrecht en duurzaamheid aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, heeft onlangs een beurs ontvangen vanuit het NWO SSH Open Competition XS program. Hoops ontvangt de beurs voor zijn onderzoek naar privaatrechtelijke obstakels voor het succes van energiegemeenschappen en andere kleinschalige energieprojecten, getiteld ‘De-Scaling Private Law to Help Energy Communities Thrive’.

Dr. Marlies Hesselman en mr. Patricio Trincado Vera krijgen YAG interdisciplinary grant voor onderzoeksproject met FEB en UCG
Geplaatst op:31 oktober 2024

Marlies Hesselman (universitair docent Internationaal Recht) en Patricio Trincado (promovendus), beiden werkzaam bij de vakgroep Transboundary Legal Studies van onze faculteit, hebben een YAG interdisciplinary grant ontvangen. Met behulp van die beurs starten ze een samenwerking met onderzoekers van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) en het University College Groningen (UCG).

Dr. Emil Verheul ontvangt NWO-XS beurs om onderzoek te doen naar eigendom van digitale objecten
Geplaatst op:31 oktober 2024

Emil Verheul, universitair hoofddocent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, heeft onlangs een beurs ontvangen vanuit het NWO SGW Open Competitie XS programma. Verheul ontving de beurs voor zijn onderzoek naar eigendom van digitale objecten, getiteld ‘Ownership of digital assets – how future-proof is Dutch property law?’

Dr. Jonas Bornemann krijgt re:constitution Fellowship toegekend
Geplaatst op:30 oktober 2024

Jonas Bornemann, universitair docent Europees Recht aan onze faculteit, heeft het Re:constitution Fellowship toegekend gekregen. Hij krijgt €15.000 vanuit het fellowship om in Berlijn onderzoek te doen naar migratie.

RUG en Pro Facto onderzoeken samen tevredenheid over behandeling aardbevingszaken door Rechtbank Noord-Nederland
Geplaatst op:23 oktober 2024

Wat kan de rechtbank doen om de kwaliteit van geschilbeslechting in mijnbouwschadeprocedures te vergroten? Dat is de vraag waarop prof. Heinrich Winter, prof. Bert Marseille, dr. Marc Wever en mr. Joachim Bekkering (RUG), mr. Christian Boxum (Pro Facto), prof. Elbert de Jong (Universiteit Utrecht) en dr. Michiel Tjepkema (Open Universiteit) antwoord wilden krijgen. Samen onderzochten ze de tevredenheid over de behandeling van aardbevingszaken door de Rechtbank Noord-Nederland.

Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Geplaatst op:09 oktober 2024

Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de ontwikkeling van een 'AI witness interview assistant’ die mogelijk in de toekomst voor dit doel kan worden gebruikt.

Pepijn Tukker, Tim van Zuijlen en Zoé Christoff krijgen beurs Stimuleringsfonds toegekend voor multidisciplinair AI-onderzoek
Geplaatst op:25 september 2024

Pepijn Tukker en Tim van Zuijlen, beiden werkzaam bij de sectie IT-recht van onze faculteit, hebben een beurs van 6000 euro toegekend gekregen vanuit het Stimuleringsfonds interdisciplinaire projecten. Ze verkregen de beurs voor een multidisciplinair AI-onderzoek waarvoor ze gaan samenwerken met Zoé Christoff, universitair docent Cognitive Artificial Intelligence bij de Faculty of Science and Engineering.

Rianne Herregodts en Heinrich Winter werken mee aan onderzoek tuchtrecht voor bankmedewerkers
Geplaatst op:17 september 2024

Sinds 1 april 2015 kent de Wet op het financieel toezicht (Wft) de verplichting voor banken om hun medewerkers te onderwerpen aan tuchtrecht. Inmiddels is er meer dan negen jaar verstreken sinds de invoering van het tuchtrecht. Het bestuur van Stichting Tuchtrecht Banken (STB) heeft daarom de Rijksuniversiteit Groningen en Pro Facto gevraagd het tuchtrecht te evalueren. Dr. Rianne Herregodts en prof. Heinrich Winter hebben een bijdrage aan het project geleverd.

Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Geplaatst op:17 september 2024

Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?

View this page in: English