Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Kennisbank Rechten Aanvragen en regelen

Afwijkende tentamenregeling

Algemeen

Een afwijkende tentamenregeling houdt in een afwijking van de opzet of roostering van tentamens omdat anders onaanvaardbare vertraging van de studie zou worden opgelopen.

In veel gevallen zal een afwijkende tentamenregeling die wordt toegekend de vorm krijgen van een mondeling tentamen, maar dit is niet noodzakelijkerwijs het geval. Het is aan de examinator van het vak te bepalen wanneer en hoe het afwijkende tentamen wordt afgenomen.

Indien een afwijkende tentamenregeling wordt toegekend, dient de student na het besluit van de Examencommissie zelf contact op te nemen met de verantwoordelijke docent voor het maken van een afspraak. De toestemming is geldig tot twee maanden na dagtekening van de brief.

Vanzelfsprekend dient de student op het moment van het afnemen van de Afwijkende tentamenregeling ingeschreven te zijn aan de RUG. Indien dit niet kunt aangetoond kan worden aan de examinator, mag deze geen uitvoering geven aan de afwijkende tentamenregeling. Zonder geldige inschrijving zal uw resultaat niet worden geboekt.

Categorieën

In beginsel dienen alle tentamens te worden afgelegd op de wijze, in de volgorde en op de tijdstippen, zoals is vermeld in de Onderwijs- en Examenregeling inclusief het Examenreglement, Ocasys en het tentamenrooster. Als een onaanvaardbare vertraging van de studie dreigt kan de Examencommissie een afwijkende tentamenregeling voor een schriftelijk tentamen toestaan. Afwijkende tentamenregelingen kunnen slechts in buitengewone gevallen van dwingende aard door de Examencommissie (en dus niet door de betrokken examinator/docent) worden toegestaan.

Geen afwijkende tentamenregeling wordt toegekend aan contractstudenten of studenten in het eerste jaar van de opleiding.

Verzoeken worden enkel onder strikte voorwaarden toegekend. Let op! Voor meer informatie en de voorwaarden per categorie, zie Afwijkende Tentamenregeling.

Om studenten met een functiebeperking tegemoet te komen bestaan er verschillende mogelijkheden. Omdat de aard en de ernst van de beperkingen bij elke student anders is, wil de faculteit elke student individueel begeleiden en ondersteunen. Elke functiebeperking vereist immers andere voorzieningen. Het eerste aanspreekpunt op de faculteit is de studieadviseur. Functiebeperkte studenten dienen vroegtijdig contact op te nemen met de studieadviseur.

Aanvragen

Vul het formulier in om het verzoek in te dienen bij de Examencommissie.

Laatst gewijzigd: 02-07-2024


View this page in: English